Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příprava biskupské synody o Nové evangelizaci

Datum publikace21. 10. 2011, 13.30
TiskTisk

Ve dnech 15. – 16. října 2011 probíhalo v Synodní aule a v Aule Pavla VI. ve Vatikánu přípravné setkání pro biskupskou synodu v roce 2012 o Nové evangelizaci. Jako delegát ČBK se jej zúčastnil litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Přítomen byl také RNDr. ThLic. Jan Rajlich OP z Jablonného v Podještědí.

Vatikán: Pracovní setkání s názvem „Noví evangelizátoři pro Novou evangelizaci“ za účasti 33 zástupců biskupských konferencí a 115 zástupců evangelizačních škol a hnutí z celého světa se po celou sobotu 15. října konalo v Synodní aule.

Setkání zahájil arcibiskup Mons. Salvatore Fisichella, bývalý rektor Lateránské univerzity, před časem jmenovaný Svatým otcem předsedou Papežské rady pro Novou evangelizaci. Představil základní témata pro diskusi: kultura, migrace, svět komunikací, rodina, liturgie, politika, nová evangelizace a řádná pastorace ve farnostech.

K těmto tématům následovaly odborné příspěvky a poté přihlášení účastníci v tříminutových vstupech představili své vlastní zkušenosti s evangelizací. První blok zakončil biskup Mons. Octavio Ruiz Arenas shrnutím všech pronesených příspěvků i již zaslaných materiálů. Z nich mimo jiné vyplynulo, že značná část mladých lidí se otázkami víry v Krista zabývá. Nestačí však jen něco o křesťanství vědět, ale také být evangelizován a pak i následně evangelizovat.

Odpolední setkání pokračovalo v Aule Pavla VI. četbou evangelia a duchovními písněmi. Následovala svědectví osob různých profesí včetně zpěváka Andrea Bocelliho, který zazpíval i několik písní. Vyvrcholením celého dne byla přítomnost Svatého otce Benedikta XVI. v přeplněném sále. Ve své promluvě k přítomným zdůraznil, že evangelizace není privilegium, ale základní úkol všech věřících. Vysvětlil, proč ustanovil Komisi pro Novou evangelizaci, totiž aby zkoumala nové současné formy, možnosti a způsoby předávání křesťanské víry. Osobně se pozdravil s několika představiteli evangelizačních škol a hnutí. Kardinálové, biskupové a kněží byli pozváni na společnou koncelebraci v neděli 16. října do baziliky sv. Petra.

Ta probíhala v návaznosti na předchozí setkání. Svatý otec se ve své promluvě poprvé zmínil o svém úmyslu vyhlásit Rok víry. K tématu Nové evangelizace i Roku víry se pak papež vrátil i při poledním Anděl Páně.

Zdroj: J. M. can. Martin Davídek

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou