Lupa
Obsah Obsah
Portál

Delegace ČBK navštíví Řím a Miláno

Datum publikace24. 10. 2011, 12.30
TiskTisk

Předseda Pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka OP  vykoná 24. - 25. října 2011 pracovní návštěvu Říma. Státního sekretáře kardinála Bertoneho bude informovat o současných vztazích mezi státem a církví a o přípravách na cyrilometodějské jubileum. Ve středu 26. října v Miláně zahájí výstavu o kardinálu Beranovi.

Praha: Spolu s pražským arcibiskupem, předsedou České biskupské konference, se návštěvy ve Vatikánu zúčastní také královéhradecký biskup Jan Vokál a generální sekretář České biskupské konference Mons. Tomáš Holub. Delegace se setká se státním sekretářem kardinálem Tarcisiem Bertonem a děkanem kardinálského kolegia kardinálem Angelem Sodanem. Na programu jednání jsou otázky vztahu státu a církve v naší zemi, život církve u nás a především pokračující přípravy cyrilometodějského jubilea. Je naplánováno rovněž setkání s Mons. Braz de Avis, prefektem Kongregace pro řeholníky, a kardinálem Grocholewskim, prefektem Kongregace pro katolickou výchovu.

V Miláně arcibiskup Duka navštíví kardinála Angela Scolu, který byl v červnu letošního roku jmenován arcibiskupem milánským. Na místní Katolické univerzitě Nejsvětějšího Srdce přednese přednášku na téma „Evropa Cyrila a Metoděje“, v níž se zamyslí nad souvislostmi mezi městem Miláno a výročím cyrilometodějské misie. Od 18.00 hodin bude pražský arcibiskup Dominik Duka OP slavit latinskou mši svatou s Ambrosiánskými zpěvy. Poté v Ambrosiánské knihovně otevře putovní výstavu „Milovat dobro a postavit se zlu“ věnovanou osobnosti kardinála Josefa Berana, jejíž kurátorkou je Stanislava Vodičková. Vernisáže výstavy se kromě pražského arcibiskupa zúčastní také milánský honorární konzul Giorgio F. Aletti, velvyslanec České republiky při Svatém stolci Pavel Vošalík, ale také náměstek hejtmana Zlínského kraje Jindřich Ondruš.

Výstava, která byla poprvé představena v prostorách Katolické teologické fakulty UK při odhalování pomníku kardinála Berana v roce 2009, je tvořena deseti panely instalovanými v kuloárech Ambrosiánské knihovny a přibližuje slovem a obrazem životní pouť kardinála Josefa Berana. Život této významné osobnosti 20. století je zachycen na unikátních dobových fotografiích, které jsou k vidění na výstavě a také v nedávno publikované knize Stanislavy Vodičkové „Uzavírám vás do svého srdce“. Knihu vydalo nakladatelstvím CDK v koedici s Ústavem pro studium totalitních režimů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou