Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Ještě o nemocničních kaplanech

Datum publikace25. 10. 2011, 17.30
TiskTisk

Základním dokumentem pro působení nemocničních kaplanů ve zdravotnických zařízeních je Dohoda o duchovní péči ve zdravotnictví, uzavřená mezi Českou biskupskou konferencí (ČBK) a Ekumenickou radou církví (ERC) z roku 2006. Katoličtí nemocniční kaplani založí vlastní asociaci, která bude s Asociací, vzniklou 22.10. 2011 na půdě ERC, spolupracovat.

Nedávno byla uveřejněna zpráva, že 22.10. 2011 bude ustavena Asociace nemocničních kaplanů. K této informaci dodejme, že základním dokumentem pro působení nemocničních kaplanů ve zdravotnických zařízeních je Dohoda o duchovní péči ve zdravotnictví, uzavřená mezi Českou biskupskou konferencí (ČBK) a Ekumenickou radou církví (ERC) z 20. 11. 2006 „s cílem prospět trpícím v těžkých situacích bez ohledu na jejich vyznání“.

Nemocničním kaplanem se v této dohodě rozumí osoba (muž nebo žena), která poskytuje pastorační péči pacientům, personálu a návštěvníkům, řídí práci dobrovolníků v oblasti pastorační péče a zajišťuje kontakt s duchovními ostatních církví podle přání pacienta. Nemocniční kaplan poskytuje pastorační péči zejména empatickým nasloucháním i lidem bez náboženského vyznání.
Společná komise ERC a ČBK vypracovala dodatek k této dohodě, týkající se zvláště vysílání nemocničních kaplanů jednotlivými církvemi a jejich kvalifikačních předpokladů. Dodatek rozšiřuje působnost nemocničních kaplanů i na sociální zařízení.
Bylo také diskutováno o vytvoření univerzální ekumenické Asociace nemocničních kaplanů. Biskupové na zasedání ČBK rozhodli, že tak, jak to je v Evropě běžné, založí katoličtí nemocniční kaplani vlastní asociaci, která bude s Asociací, vzniklou 22.10. 2011 na půdě ERC, spolupracovat.

P. Bohumír Vitásek, biskupský delegát pro pastoraci nemocných AO

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou