Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vatikán navrhuje mezinárodní finanční a měnovou reformu

Datum publikace26. 10. 2011, 12.40
TiskTisk

Ve Vatikánu byla v pondělí 24. října 2011 zveřejněna nóta Papežské rady Iustitia et Pax nazvaná „K reformě mezinárodního finančního a měnového systému v perspektivě světové politické autority“.

Vatikán: Dokument nenese papežův podpis, vyjadřuje ale etický úsudek založený na principech sociálního učení církve, shrnutého zejména v poslední sociální encyklice Caritas in veritate, kterou vydal před dvěma roky Benedikt XVI.

Nový dokument papežské rady poukazuje na potřebu zřízení světové politické autority, jež by sloužila obecnému dobru a byla by odpovědí na aktuální ekonomickou a finanční krizi. Nóta podtrhuje, že tato krize je způsobena jednak neregulovaným ekonomickým liberalismem, ale také utilitarismem, individualismem a technokratismem. Všechny tyto ideologie mají devastační účinek na ekonomiku, trh a obecné dobro. Ekonomika a finanční sektor proto musí být podrobeny etice. Je třeba vytvořit pravidla pro neomezené a nekontrolované spekulativní finanční trhy a finanční transakce je třeba zpoplatnit spravedlivými částkami.  Dokument poukazuje v této souvislosti na potřebu zřízení jakési světové centrální banky, která by regulovala tok a systém měnových kurzů vzhledem k národním centrálním bankám. Nóta o reformě mezinárodního finančního a měnového systému poukazuje na Organizaci spojených národů jako na styčný bod této reformy. Dokument byl zveřejněn italsky, francouzsky, španělsky a anglicky.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou