Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V Rumburku se modlili za smíření

Datum publikace27. 10. 2011, 13.25
TiskTisk

V neděli 23. října 2011 před pátou hodinou odpoledne se kostel sv. Bartoloměje v Rumburku zaplňuje lidmi. Bok po boku zde usedají Romové i neromští  obyvatelé Rumburku a okolí. Nedávné nepokoje zde nepřipomíná nic – atmosféra v kostele je přátelská a plná očekávání.

Program ekumenické modlitby, kterou zorganizovala Komunita Sant’Egidio, začíná varhanní hudbou – Bachovou fugou a zpěvem biblické písně od Antonína Dvořáka. Následuje romská lidová píseň v podání věřících ze Šluknovské farnosti a hudební část programu uzavírá skupina ČAČIPEN, severočeská romská kapela. Program plynule přechází do duchovní části.

Ekumenická modlitba je zahájena pozdravem Mons. Baxanta, biskupa litoměřické diecéze, který přečetl P. Kadlečík, děkan kostela sv. Bartoloměje, kde se shromáždění konalo.

Biblický text z Markova evangelia vykládá Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví, který vyjadřuje velkou podporu lidem na Šluknovsku a připomíná, že celé ekumenické společenství se za problémy tohoto regionu vytrvale modlí. V tomto biblickém textu je zdůrazněna důležitost lásky k Bohu a lásky k druhým lidem. To považuje Joel Ruml za velký úkol pro místní obyvatele. Víra v Boha spojuje lidi silným poutem, které překonává vzájemné spory a nevraživost. Milovat Boha a lidi je základním východiskem usmíření. Po Joelu Rumlovi se slova ujímá postupně sedm lidí, kteří pronášejí přímluvy, mezi nimi duchovní ze šluknovského regionu i věřící z okolních farností.

Celý večer proběhl v klidné atmosféře naplněné nadějí, že lidé ze Šluknovska budou znovu umět žít spolu bez ohledu na barvu pleti. To je velká prosba, se kterou se nedělní shromáždění v Rumburku obrátilo k nebi.

Kristina Koldinská z pořádající komunity Sant’Egidio celou akci shrnuje: „Duchovní i řadoví věřící různých církevních denominací se spojili a přijeli do Rumburku, aby vyjádřili podporu lidem na Šluknovsku. Rasová nenávist je velmi nebezpečný trend a my jako věřící lidé mu musíme čelit s alternativou, kterou představuje láska a pokoj.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou