Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropskou krizi překoná dlouhodobá politická vize

Datum publikace1. 11. 2011, 16.50
TiskTisk

Přinášíme závěrečné prohlášení Podzimního plenárního zasedání Rady biskupských konferencí EU (COMECE) na téma 'Finanční krize a budoucnost evropské integrace', které se konalo 26. - 28. října 2011 v Bruselu.

Brusel: Uprostřed finanční krize Eurozóny vybízí biskupové biskupských konferencí EU evropské instituce i občany, aby se zdrželi vzájemného obviňování. Namísto toho je nutné zaujmout postoj spoluodpovědnosti za hledání řešení. Biskupové vybízejí vůdčí osobnosti Evropy k přijetí dlouhodobých perspektiv k překonání rize.

Na svém plenárním zasedání vyslechli biskupové několik odborníků na toto složité téma. Peter Wagner z Evropské Komise představil úkol nově vytvořené Pracovní skupiny pro Řecko. Prof. dr. Lans Bovenberg z Tilburské Univerzity v Nizozemsku, dr. Emmanuel van der Mensbrugghe, ředitel Evropských kanceláří Mezinárodního měnového fondu a Jean-Pierre Jouyet, předseda francouzského Úřadu finančních trhů (Autorité des marchés financiers - AMF) poté přednesli své náhledy na ekonomické a politické příčiny evropské dluhové krize.

Příčiny krize jsou strukturální a mají kořeny především v krátkodobých, velmi často volebně motivovaných politických krocích nedávných desetiletí. Takové kroky často odráží půjčkami financované konzumní chování jednotlivců. V současné situaci by kultura obviňování nikam nevedla. Evropané by měli zůstat sjednoceni a uplatňovat solidaritu, aby současnou krizi překonali. Krize neznamená nutně úpadek - lze ji proměnit v příležitost k obnově.

Předseda Rady Evropy, Herman van Rompuy, představil biskupům COMECE závěry Evropského summitu, který začal 26. října. Biskupové přivítali závěry summitu jako odpověď na momentální krizi, ovšem s vědomím, že technická a krátkodobá řešení nebudou dostatečná, podtrhli potřebu vyvinutí dlouhodobé vize pro evropské instituce a společenských a ekonomických modelů, které tyto instituce prosazují. Zejména je nutné vzít v potaz zájmy mladé generace, které hrozí, že se stane hlavní obětí současné krize.

Biskupové EU jsou přesvědčeni, že se církev může stát nástrojem soudržnosti a naděje mezi evropskými společnostmi, kterým hrozí rozkol a populismus. Hlavní příčiny současné krize jsou morální a duchovní. Morální relativismus mění smysl pro osobní a kolektivní zodpovědnost a smysl pro dlouhodobé sledování společného dobra. Svými sociálními službami pomáhají církve nejslabším v našich společnostech, propagují lidskou důstojnost a všeobecné dobro proti individualistickým tendencím.

 

Další informace u tiskové mluvčí COMECE, Johanny Touzel. Johanna.touzel@comece.eu

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou