Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mozartovo Requiem zazní v sedmi městech

Datum publikace2. 11. 2011, 12.30
TiskTisk

Na Vysočině a v Brně proběhne ve dnech 5. až 26. listopadu 2011 ojedinělý projekt stovky mladých hudebníků.

Brno/Třebíč: Měsíc listopad je již tradičně věnován vzpomínkám na všechny zemřelé. Je to  také čas přemýšlení o svém vlastním životě, jeho smyslu, hodnotě a konečném určení. Proti dnes velmi rozšířenému modernímu mýtu o krutosti smrti, nesmyslnosti utrpení a těžkém odchodu z tohoto dočasného života stojí zpráva radosti a naděje, založená nejen na konkrétních faktech racionálního uvažování, ale také na svědectví mnohých pozůstalých, kteří doprovázení svých blízkých prožívají jako slavnost, kdy se jejich milovaní s důvěrou odevzdávají do všeobjímající Boží lásky a milosrdenství.

Toto téma se rozhodla uchopit a převést do hudební podoby Mozartova Requiem bezmála stovka mladých hudebníků z Třebíče, Telče, Náměště nad Oslavou a mnohých dalších míst. Výsledkem jejich důkladné a dlouhodobé přípravy bude celkem sedm koncertů, které zazní v šesti městech Vysočiny a derniéra pak v Brně.

Jak říká dirigent Karel Tomek: 'Svoje síly spojily pěvecké sbory Santini z Telče, chrámový soubor JA.S z Náměště nad Oslavou, pěvecký sbor Notissima z Katolického gymnázia v Třebíči a třebíčský pěvecký sbor Coruscante, které dohromady utvořily kompaktní šedesátičlenný smíšený pěvecký sbor. Orchestr Cordial tvoří třicet hudebníků nejen z kraje Vysočina, ale také ze vzdálenějších míst. Blok nadšených muzikantů pak uzavírají skvělí sólisté, sbormistr a dirigent.'

Mozartovo REQUIEM (KV 626) a další skladby zazní v těchto termínech:

Sobota 5. listopadu v 19:00 hodin v kostele sv. Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou

Neděle 6. listopadu v 15:00 hodin v kostele sv. Václava v Křižanově

Neděle 6. listopadu v 19:00 hodin v kostele sv. Jana Křtitele v Náměšti nad Oslavou

Neděle 13. listopadu v 15 hodin v kostele Jména Ježíš v Telči

Neděle 13. listopadu v 19 hodin v bazilice sv. Prokopa v Třebíči

Sobota 26. listopadu v 15 hodin v kostele Nanebevzetí P. Marie v Troubsku

Sobota 26. listopadu v 19 hodin v kostele Nanebevzetí P. Marie v Brně („U Jezuitů“)

Vstup na všechny koncerty je dobrovolný.

 

Záštitu nad celým projektem převzala občanská sdružení Cordial musica z Náměště nad Oslavou a Průvan z Telče. Organizační, technickou a hudební pomoc poskytuje o. s. Musica animata z Třebíče. Veškeré informace o tomto projektu jsou na stránkách www.santini-telc.cz.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou