Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Vyšlo třetí číslo revue Cesty katecheze 2011

Datum publikace3. 11. 2011, 8.34
TiskTisk

Koncem října vyšlo třetí číslo letošního ročníku revue Cesty katecheze na téma „Církev“. Revue Cesty katecheze slouží k dalšímu vzdělávání pro katechetickou službu.

Vztah věřících k církvi do značné míry určuje, nakolik bude církev pro ně domovem, nebo institucí, bez které se ve svém vztahu k Bohu obejdou. Jedná se o velmi široké téma, proto se redakce soustředila na tři pohledy: vliv sebechápání církve v jejích stěžejních dokumentech na katechetiku a samu katechezi; dále počátky církve a věrohodnost církve v současné společnosti.

K prvnímu tématu se vztahuje článek Marie ZIMMERMANNOVÉ, která glosuje zejména konstituci o církvi Lumen Gentium a přihlíží též k některým pozdějším dokumentům církve, aby je dala do souvislosti se změnami v chápání identity katecheze, přístupu k jejímu obsahu i v nárocích na organizaci katechetické činnosti ve farnostech. Na článek navazuje praktický příspěvek autorky k výchově ke slavení liturgie,  jež vede ke sjednocování shromážděného společenství církve a k jeho růstu. Ukázka je prezentována v praktické příloze čísla a pomůcka k ní bude přístupná i na internetových stránkách časopisu.

Počátky církve představují články Jana HOJDY o vzájemném vztahu společenství Ježíšových učedníků a církve a Mirei RYŠKOVÉ o působení apoštola Pavla v křesťanských obcích. První ze zmíněných článků poskytne katechetovi podněty k přiblížení podstatných rysů církve na příbězích jednotlivých Ježíšových učedníků a zejména na Ježíšově jednání s nimi. Článek docentky Ryškové lze využít jako podklad k přípravě katecheze o prvotní církvi. V praktické příloze čísla jsou k oběma článkům uveřejněny odkazy na pomůcky, kterých lze ke katechezím využít.

K věrohodnosti církve se vyjadřují články Davida BOUMY a Tomáše PETRÁČKA. První z autorů si všímá vnitřní podstaty církve, která je závislá na Bohu. Zárukou věrohodnosti církve je Kristus a Duch Svatý; věrohodné svědectví věřících působí významně v její prospěch mezi našimi současníky. Článek by měl čtenářům pomoci uvědomit si, jak podstatné je vztahovat obsah katecheze k jádru naší víry a neopomíjet Boží iniciativu, která předchází každé odpovědi člověka. Článek Tomáše Petráčka objasňuje hlavní historické kořeny negativních emocí, které se projevují vůči katolické církvi v naší veřejnosti.

Hlavní články čísla jsou doplněny krátkou vzpomínkou na některé české teology, kteří se zabývali eklesiologií (naukou o církvi). V praktické příloze a na internetových stránkách najdete prezentace fotografií k Velehradu a ke Staré Boleslavi – místům spojeným s počátky církve na Velké Moravě a v Čechách; dále tabulky s přehledem starozákonních předobrazů církve a jejích obrazů v Novém zákoně, jež můžete využít k přípravě katechezí s dospívajícími a s dospělými věřícími, a další návrhy.

 

Revue Cesty katecheze slouží k dalšímu vzdělávání pro katechetickou službu. Pokud dosud nejste jejími odběrateli, můžete se přihlásit na www.cestykatecheze.cz v rubrice Předplatné. V rubrice Archiv je uveřejněn přehled článků všech čísel tohoto ročníku s jejich anotacemi a krátkým shrnutím (pro zahraniční návštěvníky webu).

 

 

Marie Zimmermannová,
šéfredaktorka revue Cesty katecheze


 
Více informací k revue Cesty katecheze lze nalézt na tomto odkazu.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou