Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diskuze o korupci a etice v podnikání

Datum publikace4. 11. 2011, 19.24
TiskTisk

Na pražském arcibiskupství se 3. listopadu 2011 konal kulatý stůl na téma 'Morální aspekty v ekonomice'. Kromě arcibiskupa Duky a zástupců arcibiskupství se ho zúčastnili také německý velvyslanec Detlef Lingemann a členové vedení německých společností působících u nás.

Praha: Referáty přednesli pozvaní odborníci na dané téma. Jako první hovořila poslankyně a děkanka Fakulty podnikatelské Vysokého učení technického v Brně doc. Anna Putnová. Základní etické teorie představil kněz a přírodovědec Marek Vácha, PhD a k otázce aplikované etiky se vyslovil dr. Petr Křížek, vyučující na Katolické fakultě UK. Po každém příspěvku následovala debata, které se kromě již zmíněných přítomných účastnili také další obchodní ředitelé a předsedové představenstev významných firem a společností s německým kapitálem, které působí v naší zemi. Za Arcibiskupství pražské byli kromě pražského arcibiskupa přítomni také generální vikář Mons. Michael Slavík a diecézní ekonom Karel Štícha.

Arcibiskup Duka, který plánuje setkat se také s reprezentanty dalších společenských sektorů, se zajímal o názory manažerů z velkých nadnárodních společností na morální stav ekonomického prostředí v naší zemi. Jeden z nich v odpovědi na otázku tlumočil častý názor lidí, kteří se v oblasti obchodu a průmyslu v ČR pohybují, slovy: „Česká ekonomika má jenom jeden problém a tím je korupce. Žádný jiný velký problém nemáte, ale tento je opravdu vážný.“ Debata se dotkla také otázek, co to znamená úspěšný podnikatel, jak jakožto podnikatel maximalizovat vlastní užitečnost a nejen zisk, jak kultivovat společenské prostředí jakožto podnikatel, jak dokázat toto prostředí vidět v širších souvislostech či jaký význam má pečovat o spokojenost zaměstnanců atd.

Jeden z přednášejících viděl jako vážné znamení doby nedávné nepokoje v Británii, kdy mezi právem a pouličním násilím stála pouze policie a již nic dalšího, jako třeba morálka. Diskutující se shodli na tom, že Evropská unie vyhlašuje stále nová práva, ale nehovoří o odpovědnosti. Jednání motivované minimalistickou snahou pouze dodržet zákon je potom vlastně neetické. V této souvislosti zazněl citát z knihy Exodus (kap. 23): „Nepřidáš se k většině, i když páchá zlo.“ Podle účastníků kulatého stolu se zdá, že společnost na Západě kolabuje proto, že každý dělá to, co je dobré jen z jeho pohledu. Jiný manažer vyjádřil své přesvědčení, že pouhé předpisy korupci nezabrání. Firemní kultuře prý naopak může napomoci tzv. „mission statement“ – tedy to, oč společnosti jako takové jde (kromě vytváření zisku). Zazněl také názor, aby církev k tématu korupce zaujímala na veřejnosti častěji svůj postoj.

V závěru setkání byl představen projekt opravy kostela sv. Jana Nepomuckého Na Skalce vystavěného v letech 1730 – 1739 podle Ignáce Kyliana Ignáce Dietzenhofera, který v současné době užívá německy mluvící katolická komunita. Duchovní správce této komunity Mons. Winfried Pilz byl setkání rovněž přítomen.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou