Lupa
Obsah Obsah
Portál

Farnosti olomoucké arcidiecéze staví sirotčinec v Ghaně

Datum publikace4. 11. 2011, 12.30
TiskTisk

Druhým rokem pokračuje v některých obcích na Uherskohradišťsku sbírka ve prospěch výstavby komunitního centra pro osiřelé a sociálně znevýhodněné děti v západoafrické Ghaně. K dokončení projektu, který iniciovala studentka Pavla Krystýnová z Topolné během svého pobytu v africké zemi, nyní zbývá vybrat asi dvě stě tisíc korun. Pomoci získat alespoň část z nich mají v nadcházejících týdnech dva benefiční koncerty, v Bílovicích a ve Zlíně.

Olomouc: „Touha podívat se do Afriky se ve mně probudila během studií v Praze, potkala jsem zde několik lidí a mezi nimi zvláště kamaráda Vláďu Víška, který už měl za sebou nějaké pobyty jako dobrovolník v ghanském sirotčinci,“ vzpomíná na začátky projektu Pavla Krystýnová z Topolné nedaleko Uherského Hradiště, která v Praze vystudovala žurnalistiku a nyní se v Olomouci věnuje oboru Mezinárodní rozvojová studia. Loni v létě se jí podařilo do ghanského města Bawjiase odcestovat a strávila zde sedm týdnů, během nichž například stihla onemocnět malárií, ale především se rozhodla pomoci místním dětem.

„Životní podmínky v sirotčinci jsou velice bídné. Osmadvacet dětí spí namačkaných ve dvou malých místnostech, kuchařky vaří na ohni pod přístřeškem z palmového listí, všude po sirotčinci pobíhá drůbež, především menším dětem chybí základní hygienické návyky a některé z nich trpí svrabem,“ vyjmenovává Krystýnová jen některé z mnoha problémů, které provoz sirotčince znesnadňují. Tím hlavním je však skutečnost, že se instituce do konce letošního roku musí z budovy, kde je nyní v podnájmu, vystěhovat. „Nová budova komunitního centra, kterou jsme se rozhodli postavit, zároveň vyřeší současné nevyhovující podmínky,“ dodává studentka, která spolupracuje s dalšími dobrovolníky v místě a také s místním pastorem. Na konci listopadu se do Bawjiase chystá znovu, aby zde vedle dokončení sirotčince také sbírala materiály pro svou diplomovou práci.

Za základ pro zlepšení životní situace dětí považuje Krystýnová jejich vzdělání, které dosud v sirotčinci nebylo příliš kvalitní. Část výtěžku z benefičních koncertů, které loni proběhly ze Zlíně a v Napajedlích, proto ona a její kolegové dobrovolníci použili na zaplacení výuky ve státní škole. „Když dětem loni v září začala výuka, byly nadšené a večer předtím se procházely s aktovkami na zádech a s radostnými pokřiky ‚ We are going to school! Jdeme do školy!‘,“ říká Krystýnová, která je členkou občanského sdružení Akwaaba a na jeho stránkách též uvádí číslo účtu, kam je možné zasílat případné příspěvky. Z rozpočtu na stavbu komunitního centra, který přesahuje milion korun, chybí podle Krystýnové ještě asi dvě stě tisíc.

Pomoc se sháněním prostředků na projekt nalezla dobrovolnice i ve své farnosti. V loňském roce totiž věřící v Bílovicích u Uherského Hradiště, kam Topolná patří, i v sousedních Březolupech společně vybrali téměř šedesát tisíc korun a ve sbírce pokračují i letos, od 1. do 6. listopadu. Vedle toho se v regionu uskuteční dva benefiční koncerty na podporu stavby: v neděli 13. listopadu od 15.00 hodin v Bílovicích a o týden později, v neděli 20. listopadu od 16.00 hodin, v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů ve Zlíně – Jižních Svazích. Se svým programem zde vystoupí smíšený pěvecký chrámový sbor TIBI, Chrámový sbor Březolupy a trio DOEMI.

„I když by se mohlo zdát, že je to jen kapka v moři těch, kdo potřebují pomoc, má tato iniciativa velký význam,“ říká bílovický farář. P. Josef Říha. Podpora výstavby sirotčince podle něj vytváří duchovní společenství s africkými dětmi i s kněžími, kteří se o ně starají. „Je to také projev naší odpovědnosti v rámci celosvětové církve,“ uzavírá P. Říha.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou