Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příznivé zprávy o restitucích církevního majetku v Maďarsku

Datum publikace4. 11. 2011, 16.57
TiskTisk

Dnes 4. listopadu 2011 navštívil pražské arcibiskupství státní tajemník Maďarska László Száaszvolvi v doprovodu kulturního rady maďarského velvyslanectví Istvána Buczka, aby seznámil s vývojem církevní politiky současné maďarské vlády.

Praha/Budapešť: Nová maďarská ústava dovolávající se 'Božího požehnání' nastoluje kooperační model vztahu mezi státem a církví, kdy stát si uvědomuje význam této spolupráce a především zakotvení hodnot, na kterých stojí důstojnost a svoboda člověka.

V současné době se připravují v Maďarsku také nové zákony, které uznávají důležitost a význam církevního školství (8 % škol), charitativních a zdravotnických zařízení, které budou zrovnoprávněny se státními zařízeními obdobného typu. Rovněž tak má být dokončena restituce církevního majetku, který nebyl doposud dořešen. Státní tajemník současně pozval arcibiskupa pražského na státní konferenci v Budapešti, která má projednávat tyto otázky. Z druhé strany byl arcibiskupem informován o stavu jednání mezi církví a státem v ČR a informován o existenci a financování církevního školství a charitativních zařízení.

Tato návštěva proběhla před pietním aktem odhalení pomníku obětem komunistického režimu na Motolském hřbitově, kterého se arcibiskup pražský účastnil spolu se státním tajemníkem Maďarska a ministrem zahraničí Schwarzenbergem.

 

Autor: Tomáš Roule

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou