Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Nejnovější grantové úspěchy olomoucké teologické fakulty

Datum publikace7. 11. 2011, 14.00
TiskTisk

Grantová agentura ČR zveřejnila výsledky soutěží o granty začínající v roce 2012. V soutěži o standardní a postdoktorské granty byla Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci úspěšná hned několikrát, a to s projekty v oborech patristiky a církevních dějin. Největším úspěchem je však účast ve společném projektu s pražskou Evangelickou teologickou fakultou a Filosofickým ústavem Akademie věd; projekt se zaměřuje na dějiny výkladu Bible.

Olomouc: Podporu pětiletého grantu „Praktická teologie alexandrijské katechetické školy a její dědictví“ získal proděkan fakulty dr. Vít Hušek, s nímž se projektu účastní také dr. Jana Plátová a Mgr. Veronika Černušková. Úspěšný byl rovněž tříletý projekt dr. Matyáše Havrdy a Miroslava Šediny „Órigenés proti Kelsovi: Náboženství a filosofie v pozdněantické kontroverzi“. Třetím zástupcem olomoucké teologické fakulty mezi úspěšnými řešiteli je dr. Tomáš Parma, který zahájí od ledna 2012 práci na projektu „Informační a komunikační strategie kardinála Dietrichsteina v 1. polovině 17. století. Evropská informační síť ve službách země a diecéze“.

Jakkoliv jsou uvedené úspěchy nezanedbatelné, svým rozsahem i délkou trvání je převyšuje podíl CMTF na projektu „Historie a interpretace Bible“ ve spolupráci s Evangelickou teologickou fakultou Univerzity Karlovy (ETF) a Filosofickým ústavem Akademie věd ČR (FLÚ). Tento rozsáhlý projekt uspěl ve vysoce náročné soutěži Grantové agentury ČR o projekty na podporu excelence v základním výzkumu a spojuje především týmy odborníků dřívějšího Centra biblických studií při ETF a FLÚ a Centra pro práci s patristickými, středověkými a renesančními texty při CMTF. Z celkové podpory 140,5 mil. Kč tak CMTF získává 57 mil. Kč.

Práce celého týmu je rozčleněna na roky 2012–2018 a zahrnuje široké spektrum témat souvisejících s biblickým textem – od světa hebrejské Bible, tedy Orientu ve 2. a 1. tisíciletí př. n. l., přes interpretace biblického textu u řeckých a latinských církevních otců až po současné otázky biblické exegeze. V Olomouci tak začne mj. vznikat první český překlad vybraných knih Septuaginty (starověkého překladu Starého zákona do řečtiny).

Grantová agentura doporučuje vybrané granty k financování, udělení grantů je vázáno na schválení státního rozpočtu České republiky.

Pavel Černuška, proděkan CMTF UP

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou