Lupa
Obsah Obsah
Portál

Již jen jedenáct ukrajinských dětí nemá vánoční dárek

Datum publikace9. 11. 2011, 10.30
TiskTisk

Arcidiecézní charitě Olomouc za osm dní od vyhlášení letošní akce „Vánoční balíček pro Ukrajinu“ zbývá pouhých 11 dětí, které zatím nemají svého konkrétního dárce. Celkem na 255 vánočních dárků charita shromáždí nejpozději do 16. prosince a následně odveze na Ukrajinu, aby je předala konkrétním, předem vytipovaným sociálně potřebným dětem z dětských domovů a chudých rodin.

Olomouc: Arcidiecézní charita Olomouc (ACHO) má na Ukrajině předem vytipované děti ze sociálně slabých rodin nebo dětských domovů. Těmto dětem zajistí v ČR vánoční balíček. „Mnohdy to bývá pro obdarované děti vůbec první dárek v jejich životě,“ řekl k právě zahájené akci P. Rostislav Strojvus, vedoucí humanitárních projektů Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině. „Poprvé jsme Vánoční balíček pro Ukrajinu pořádali v roce 2008. Vždy jsme se setkali s velkým zájmem dárců, ale nikdy jsme děti neměli rozebrané tak rychle jako letos,“ dodal.

Z celkového počtu 255 balíčků jich bude 235 určeno pro konkrétní děti. Dalších 20 balíčků bude připraveno tzv. do zálohy anebo se bude jednat o balíčky společné, určené pro kolektivy dětí v dětských domovech.

O každém dítěti zařazeném do projektu Vánoční balíček má Arcidiecézní charita předem připravené informace jako např. jméno a příjmení, věk, výšku, míry, popř. osobní zájmy, či jiné specifické potřeby apod. Tyto informace pak nabízí veřejnosti a potencionálním dárcům. Dárce poté na základě těchto údajů balíček připraví a předá Arcidiecézní charitě Olomouc, která zajistí přepravu a předání balíčků dětem.

Jedná se o jednorázové osobní obdarování, ze kterého nevyplývá žádný dlouhodobý závazek ani pro jednu ze stran. Dárcem vánočního balíčku může být kdokoliv: jednotlivec, rodina, společenství, místní charita či jiná organizace.

Balíček by měl mít hodnotu 1 000 Kč (+/-100 Kč), tento limit je vhodné dodržet. „V dětských domovech si děti rozbalují dárky společně a je třeba, aby jejich hodnota byla srovnatelná a zbytečně v dětech nevyvolávala nějaké neadekvátní reakce,“ komentuje toto pravidlo P. Rostislav Strojvus, vedoucí humanitárních projektů na Ukrajině.

Vzhledem k věku, pohlaví a zájmům dětí většinou balíček obsahuje různé hračky (většinou jednodušší, aby nebylo třeba návodu v ukrajinštině), oblečení (domácí i zimní, ale v cenovém limitu), různé školní a výtvarné pomůcky, v menší míře také sladkosti (trvanlivé, v originálních obalech, bez nebezpečí zkažení či znečištění ostatních věcí). Každý balíček je přímo dárcem zabalen do vánočního papíru a opatřen jménem a příjmením vybraného a přiděleného dítěte.

Balíček je třeba dopravit nejpozději do 16. prosince na Arcidiecézní charitu Olomouc, a to buď přímo, nebo prostřednictvím některé z regionálních poboček charity. Následně dárky 18. prosince poputují na Ukrajinu, kde se Vánoce slaví od 6. ledna.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou