Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

SMO: Navrácení majetku církvím je přínosem pro obce

Datum publikace10. 11. 2011, 17.30
TiskTisk

V bývalé budově Federálního shromáždění v Praze se od 10. do 11. listopadu koná XIV. celostátní finanční konference pořádaná Svazem měst a obcí (SMO) nazvaná Dopady reforem na hospodaření měst a obcí. V dnešním úvodním bloku pozdravil starosty a primátory také pražský arcibiskup Dominik Duka OP, předseda ČBK.

Praha: Hlavním tématem letošní konference, kterou Svaz měst a obcí (SMO) každoročně pořádá a na kterou zve i představitele vlády a parlamentu, jsou vládní reformy a jejich vliv na rozpočty obcí a měst. V prvním bloku konference hovořil ministr financí ČR Miroslav Kalousek o rozpočtu na rok 2012 a  poté pražský arcibiskup Dominik Duka, předseda ČBK, na téma navrácení církevního majetku. Arcibiskup Duka ve svém příspěvku poděkoval představitelům měst a obcí za dlouholetou podporu a spolupráci s představiteli církve. Dodal také, že nově připravovaný zákon o zmírnění některých majetkových křivd způsobených církvím a náboženským společnostem dostal svoji podobu právě díky vstřícnosti a spolupráci s městy a obcemi. „Tento zákon nastolí právní jistotu pro všechny a vytvoří i nové předpoklady pro efektivnější využívání zmíněného majetku.“ řekl dále arcibiskup Duka. Předseda SMO Dan Jiránek na toto téma navázal i ve své prezentaci, ve které velmi pozitivně hodnotil snahu vlády navrátit církvím jejich majetek, neboť to bude znamenat pro obce velký přínos. V současné době je asi 50 obcí značně devastováno právě proto, že velká část jejich majetku je blokována jen díky nevyjasněným majetkovým vztahům, a není tedy možné tento majetek nijak dále rozvíjet, čímž samozřejmě dochází k jeho chátrání a zanedbávání.

Na následné tiskové konferenci se k této problematice také vyjádřil Karel Štícha, ekonom pražské arcidiecéze a předseda expertní komise církví pro majetkové vyrovnání, který poděkoval Danu Jiránkovi, předsedovi SMO, za jeho pozitivní přístup k této problematice a dodal, že schválení zákona o částečném narovnání vztahů mezi státem a církvemi bude mít kladný dopad na blokovaná území v obcích, podaří se je uvést do normálního právního stavu a bude se s nimi moci dále nakládat.

 

Celý text promluvy arcibiskupa Dominika Duky je v příloze.

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou