Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kard.Meisner: Krev světců koluje v obyvatelích této země

Datum publikace12. 11. 2011, 14.01
TiskTisk

Dopolední bohoslužbou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha vyvrcholil Rok sv. Anežky. Mši svatou při příležitosti 800. výročí od jejího narození a zároveň 22 let od jejího svatořečení sloužil v pražské katedrále papežský legát kardinál Joachim Meisner, arcibiskup Kolína nad Rýnem.

Praha: 'Slavíme-li dnes svatou Anežku Českou, nemá to nic společného s nostalgií, naopak daleko spíš s přítomností, v níž nás svatá Anežka s milostí Boží chce a může uschopňovat pro budoucí časy,'  řekl během své homilie kardinál Meisner.  

Liturgický průvod, v němž kromě hlavního celebranta kardinála Meisnera byli také čeští a moravští biskupové, nový apoštolský nuncius v ČR Giuseppe Leanza, řezenský arcibiskup Gerhard Ludwig Müller a knězí z celé země, vyšel z Arcibiskupského paláce v 9.50 hodin. Slavnostní mše svatá začala ve svatovítské katedrále přesně v 10.00 hodin.

Benedikt XVI. vybral kardinála Meisnera jako svého zvláštního vyslance na oslavách 800. výročí narození svaté Anežky  také proto, že ví o jeho vztahu k církvi v naší zemi. Kardinál Meisner se před 22 lety svatořečení Anežky České ve svatopetrské bazilice účastnil. 'I já sám na tento den nikdy nezapomenu,' říká kardinál. Sekretář Jana Pavla II. mu tehdy vzkázal, aby při kanonizační bohoslužbě kráčel v papežově doprovodu. 'Věděl o mé sounáležitosti s tak silně utiskovanou církví ve vaší zemi,'  říká kardinál Meisner, který jako berlínský biskup tajně vysvětil na kněze mnoho mladých mužů z tehdejšího Československa.

'Když jsem procházel střední lodí k portálu svatopetrského chrámu,' vzpomíná na Anežčino svatořečení kolínský arcibiskup, 'bylo vpravo i vlevo rozestaveno ke koncelebraci již množství kněží a biskupů v ornátech. Mezi nimi jsem rozeznal mnohé z těch, které jsem tajně vysvětil, oblečené v kněžském rouchu. Zastavil jsem se u nich a zděšen řekl: „Pro Boha živého! Co tu děláte? Až se vrátíte domů, zavřou vás a čekají vás jen samé postihy a útrapy!“ Ale oni mi vítězoslavně odpověděli: „My už zpátky do katakomb nepůjdeme. Vrátíme se veřejně jako Boží kněží. Spolu s národem přece víme: Až bude Anežka Česká prohlášena za svatou, nastanou pro náš národ i naši zemi nové a lepší časy.“

Kardinál Meisner nevidí Českou zemi, jako nejsekularizovanější zemi Evropy: 'vždyť žádný národ není vyznamenán tolika zemskými patrony jako ty,“ říká a dodává 'krev světců nadále koluje v obyvatelích této země.'

Na bohoslužbu byli pozvání nejvyšší představitelé naší země a další osobnosti politického a kulturního života. V jejím rámci byli mimo jiné oceněni zasloužilí pracovníci české katolické Charity. Předávání ocenění jsme věnovali zvláštní zprávu.

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou