Lupa
Obsah Obsah
Portál

Arcibiskup Graubner se v Římě zúčastnil setkání dobrovolníků

Datum publikace14. 11. 2011, 15.40
TiskTisk

V rámci evropského Roku dobrovolnictví se ve dnech 10. a 11. listopadu 2011 konalo na Papežské radě Cor Unum v Římě evropské setkání na téma dobrovolnictví. Šlo především o výměnu zkušeností katolických organizací, které se v této oblasti angažují. Českou republiku zastupoval na setkání olomoucký arcibiskup Jan Graubner a dva mladí dobrovolníci.

Olomouc: „Mnohé z organizací, které se setkání zúčastnily, mají množství pracovníků i spolupracovníků. Jasně se tak ukázalo, že v katolické církvi působí největší počty dobrovolníků, protože evangelium je pro ně nejsilnější inspirací pro službu potřebným. V těch věřící vidí samotného Krista, kterému chtějí sloužit z lásky. Motivované dobrovolnictví je důležitým lékem na současnou sebestřednost a honbu za požitky a majetky,“ uvedl po návratu z Říma arcibiskup Graubner, který je zodpovědný za charitní službu církve v naší zemi.

Účastníky setkání přijal v pátek 11. listopadu ve zvláštní audienci i papež Benedikt XVI., který zdůraznil, jak mu záleží na obnově křesťanské víry projevované láskou, na živém svědectví věřících, kteří vnášejí do světa lásku – Boha, a kteří dávají svým současníkům možnost setkat se s Bohem v projevech lásky. „Práce katolických dobrovolníků samozřejmě nemůže vyřešit veškerou nouzi, ale to nás nesmí odradit. Rovněž se nesmíme nechat zlákat ideologiemi, které by chtěly změnit svět na základě čistě lidských představ. To málo, čím prospějeme potřebným… je znamením Kristovy přítomnosti a lásky,“ řekl mimo jiné Svatý otec.

Kromě arcibiskupa Graubnera se z naší země zúčastnili setkání i dva mladí lidé: Pavla Křížová, která má za sebou zkušenost jednoroční služby dobrovolníka v misijní farnosti na Moravě, a Jiří Štercl, který bezplatně sloužil mládeži rok v Bulharsku a rok v Africe. „Čeští delegáti si uvědomili velikost úkolu rozvíjet dobrovolnictví v naší zemi, ale také načerpali mnoho inspirací,“ shrnul setkání arcibiskup Graubner.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou