Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slavnost Krista Krále

Datum publikace16. 11. 2011, 16.50
TiskTisk

V neděli 20. listopadu slaví církev slavnost Krista Krále. Slavnost tradičně připadá na poslední, tedy 34. neděli v liturgickém mezidobí.

'Bude vládnout od moře k moři, od Řeky (Eufratu) až do končin země. Všichni králové se mu budou klanět, všechny národy mu budou sloužit.' (Ž 72,8.11). Slavnost Ježíše Krista Krále zavedl papež Pius XI. pro celou církev vydáním encykliky 'Quas Primas' 11. prosince 1925. Poprvé se tento svátek slavil na poslední říjnovou neděli roku 1926. Piux XI. chtěl tímto svátkem zdůraznit, že státní moc nemá podle nauky církve právo rozhodovat o záležitostech, které přísluší  Bohu– tj. především v oblasti etiky a důstojnosti člověka.

Královský titul připisovaný Ježíši Kristu má svůj původ v novozákonních evangeliích, kde je takto Ježíš na vícero místech představován jako dlouho očekávaný král Židů (mesiáš). Spolu s dalšími tituly (např. „Pán“) je označení „král“ vyjádřením vlády, kterou věřící křesťan přiznává Ježíši Kristu nad svým životem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou