Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pařížský arcibiskup navštíví Prahu

Datum publikace16. 11. 2011, 17.51
TiskTisk

V pondělí 21. listopadu 2011 navštíví Prahu pařížský arcibiskup kardinál André Vingt-Trois. Dopoledne se zúčastní odborné konference, která se bude týkat katedrál v Praze a v Paříži, večer od 18.00 hodin bude pařížský arcibiskup hlavním celebrantem mše svaté v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Praha: Při mši svaté od 18.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude pařížský arcibiskup rovněž kazatelem. Při liturgii zazní Lužanská mše D-dur Antonína Dvořáka ve verzi s orchestrem a zpěvem diecézních sborů, které se ve svatovítském chrámu setkají v předvečer svátku sv. Cecilie, patronky hudebníků. Orchestr řídí a za varhany usedne ředitel kůru a dómský varhaník Josef Kšica. Bohoslužbě budou přítomni zástupci kulturního života a mezi jinými také česká velvyslankyně v Paříži Marie Chatardová a francouzský velvyslanec u nás Pierre Lévy.

Den, kdy přijíždí pařížský arcibiskup do Prahy, nebyl vybrán náhodou. Připomeneme si totiž současně také výročí zahájení stavby pražské katedrály. „Poté co byl Arnošt z Pardubic dne 21. listopadu 1344 vysvěcen na prvního pražského arcibiskupa, byl po skončení obřadů položen ´první kámen´ pražské katedrály,“ píše se v nedávno vydané knize o pražské katedrále autorů Jiřího Kuthana a Jan Royta. Mistr Matyáš, který zřejmě navrhl původní plán na výstavbu katedrály „pocházel z Arrasu na samém severu Francie, odkud to ale nebylo až tak daleko do Laonu, Amiensu či Rouenu.“ Matyáš z Arrasu v Praze navázal na vzory, které znal z právě Francie.

Pařížský arcibiskup přijíždí do Prahy na reciproční návštěvu na pozvání pražského arcibiskupa Dominika Duky. Ten navštívil Paříž spolu se zástupci redakční rady teologické revue Salve a pražské Katolické teologické fakulty UK v květnu roku 2011. Smyslem vzájemných kontaktů je mimo jiné snaha inspirovat se životem pařížské katedrály. Při debatě s týmem lidí, kteří organizují bohatý duchovní život katedrály Notre Dame, načerpal pražský arcibiskup na jaře mnoho zajímavých podnětů pro život katedrály pražské, o jejíž oživení se snaží.

André Vingt-Trois se narodil v roce 1942 v Paříži. Studoval katolickou teologii a filozofii v kněžském semináři sv. Sulpicia v Issy-les-Moulineaux a studia ukončil licenciátem na Katolickém institutu v Paříži. Dne 28. června 1969 mu kardinál François Marty udělil svátost kněžského svěcení. Poté se stal kaplanem ve farnosti Sainte-Jeanne de Chantal v Paříži. V roce 1974 byl jmenován ředitelem semináře sv. Sulpicia, kde vyučoval morální teologii.

V roce 1981, kdy se pařížským arcibiskupem stal Jean-Marie Lustiger, byl Vingt-Trois jmenován generálním vikářem arcidiecéze. Papež Jan Pavel II. jej jmenoval 25. června 1988 titulárním biskupem a ustanovil ho světícím biskupem v Paříži. Dne 21. dubna 1999 byl jmenován arcibiskupem v Tours a 11. února 2005 se stal nástupcem kardinála Jeana Marie Lustigera v Pařížské arcidiecézi. Dne 5. listopadu 2007 byl v Lurdech zvolen prezidentem Francouzské biskupské konference a 24. listopadu 2007 ho Benedikt XVI. přijal do kolegia kardinálů.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou