Lupa
Obsah Obsah
Portál

Slavnostní předání Ceny Václava Bendy

Datum publikace17. 11. 2011, 11.48
TiskTisk

Dne 16. listopadu 2011 se uskutečnilo na půdě Ústavu pro studium totalitních režimů slavnostní předání Ceny Václava Bendy a pamětních medailí. Pamětní medaile Ústavu pro studium totalitních režimů „Za svobodu a demokracii“ byla in memoriam udělena  S. M. Bohumile Žofii Langrové.

S. M. Bohumila Žofie Langrová, odpůrkyně totalitních režimů a politická vězeňkyně, byla od roku 1945 generální představenou Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského. Jako představená kongregace obešla nařízení komunistických orgánů a rozhodla, že všechny novicky dostanou povolení složit řeholní sliby okamžitě, aby bylo komunistickým úřadům znemožněno administrativně bránit novickám ve vstupu do kongregace. Určitou dobu skrývala ve svém klášteře Otu Mádra. Pomáhala pronásledovaným kněžím Jančovi, kaplanu Soukupovi či páteru Bártovi. V roce 1952 byla zatčena a v rámci vykonstruovaného monstrprocesu „Mádr a spol.“ odsouzena na dvacet let do vězení. Propuštěna byla v roce 1960 na amnestii.

Medaili převzala generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského, sestra Bohuslava Marie Kubačáková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou