Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež je v Beninu

Datum publikace18. 11. 2011, 18.30
TiskTisk

Papež Benedikt XVI. dnes odpoledne přiletěl do afrického Beninu na svou 22. zahraniční cestu, která se koná u příležitosti podepsání a zveřejnění post-synodální apoštolské exhortace Africae Munus, inspirované zasedáním druhé synody o Africe, jež se konala před dvěma lety ve Vatikánu.

Druhým motivem papežovy návštěvy je oslava sto padesáti let evangelizace Beninu a čtyřicet let od navázání diplomatických vztahů se Svatým stolcem. Místní církev se připravuje na toto výročí v rámci jubilejního roku, který byl zahájen loni v dubnu a návštěva Svatého otce je jeho vyvrcholením. Třetím důvodem této apoštolské cesty je vzpomínka na kardinála Bernardina Gantina, jehož hrobku papež  již zítra navštíví.

Benedikt XVI. odletěl z římského letiště Fiumicino v 9.00 hodin ráno. Ještě před odletem z Říma jej pozdravil nový italský premiér Mario Monti. Na letišti kardinála Bernardina Gantina v beninském Cotonou, na které papežský speciál přistál v 15.00 hodin,  přivítal Svatého otce prezident Beninské republiky Thomas Boni Yayi. Přítomen byl také apoštolský nuncius Blume Michael A., arcibiskup Cotonou Antoine Ganyé, předseda Biskupské konference Beninu, další biskupové a představitelé veřejného života. Papež poděkoval prezidentovi za uvítání a dodal, že je velmi rád, že může Afriku opět navštívit: Víte, jaké sympatie chovám k vašemu kontinentu a vaší zemi. Přál jsem si vrátit se do Afriky a naskytl se mi trojí důvod, abych uskutečnil tuto apoštolskou cestu (…) Vždy jsem choval velkou úctu k synovi této země, kardinálovi Bernardinu Gantinovi. Mnoho let jsme, každý podle svých kompetencí společně pracovali ve službě na Pánově vinici. Snažili jsme se co nejlépe pomáhat mému předchůdci, blahoslavenému Janu Pavlu II., při plnění jeho petrovské služby.“  

Prvním bodem papežova programu v Beninu byla návštěva katedrály v Cotonou (největšího beninského města), kde papeže přivítalo několik stovek věřících za zpěvu slavnostního hymnu Te Deum. Papeže nejprve pozdravil arcibiskup Cotonou Antoine Ganyé, předseda biskupské konference. Po výměně darů pronesl Svatý otec svoji promluvu, ve které hovořil převážně o Matce Boží, jelikož právě Panně Marii – Matce milosrdenství je zasvěcena tato katedrála: „V Marii máme nejenom vzor dokonalosti, ale také pomoc, abychom uskutečňovali společenství s Bohem a našimi bratry a sestrami. Matka milosrdenství je bezpečnou vůdkyní učedníků svého Syna, kteří chtějí být ve službách spravedlnosti, smíření a pokoje.“ Po přímluvách k Panně Marii se Svatý otec s přítomnými věřícími pomodlil modlitbu Otče náš a udělil všem své apoštolské požehnání. Na závěr Svatý otec krátce uctil památku dvou bývalých arcibiskupů Cotonou, Christopha Adimou a Isidora de Sousa, kteří jsou v této katedrále pohřbeni.

 

Promluvy Svatého otce jsou k dispozici v příloze.

 

Promluvy přeložil P. Milan Glaser, česká sekce Vatikánského rozhlasu.

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou