Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Charita dnes v Olomouci přivítá na návštěvě haitského kněze

Datum publikace21. 11. 2011, 12.00
TiskTisk

Hostem Arcidiecézní charity Olomouc je v těchto dnech P. Rodolphe Balthazar. Tento haitský kněz přiletí do České republiky, aby poznal fungování české charity, a to nejen v oblasti zahraniční pomoci, ale také sociální práce na našem území. Cílem návštěvy je posílení spolupráce Arcidiecézní charity Olomouc a haitských farností Baie de Henne a Mole St. Nicolas, které P. Balthazar spravuje.

Olomouc: P. Balthazar se narodil na severu Haiti, několik let svého studentského i pracovního života prožil v Kanadě a v USA, kde získal zkušenosti, a vrátil se do svého rodného kraje, aby pomáhal lidem překonávat obtíže života v nejchudší zemi západní polokoule.

P. Balthazar spolupracuje s Arcidiecézní charitou Olomouc (ACHO) od ledna roku 2011. Na starosti má více než dvě stovky dětí podporovaných v rámci projektu Adopce na dálku – Haiti. Nově při svém pobytu převezme také realizaci projektu „Daruj střechu nad hlavou“. Ten bude rozšířen do haitské farnosti Mole Saint Nicolas.

Program návštěvy:

21. listopadu: uvítání na ACHO

22. listopadu: beseda s kněžími v semináři a vernisáž výstavy „Vzdáleným na blízku“ (17.00 hodin, Olomouc, kino Metropol)

23. listopadu: setkání se žáky ZŠ Droždín (10.00 hodin), kteří mají adoptovaného chlapce z Baie de Henne

24. listopadu: setkání s arcibiskupem Janem Graubnerem

25. listopadu: návštěva na Charitě ČR v Praze

27. listopadu: beseda s požehnáním ve farnosti Zábřeh

29. listopadu: ČT Ostrava – Dobré ráno s Jedničkou, prohlídka Caritas-VOŠs Olomouc a beseda se studenty (17.00 hodin)

30. listopadu: Happening „Vzdáleným na blízku“, Jazz Tibet Club Olomouc (17.00 hodin)

1. prosince: ukončení návštěvy

Arcidiecézní charita Olomouc působí na Haiti od roku 2005. První projekty na podporu komunity v Baie de Henne, městečku na severu země, byly realizovány ve spolupráci s českým misionářem P. Romanem Musilem. První a doposud nejdůležitější oblastí podpory bylo pro ACHO vzdělávání. Největším dlouhodobým projektem se stal projekt Adopce na dálku – Haiti. V roce 2007 vznikla spolupráce s novými haitskými partnery a působení ACHO se rozšířilo do dalších území na Haiti. Rozvojové projekty na Haiti směřuje ACHO a její partneři především na podporu školství, přístřeší, zdravotní péče a rozvoje infrastruktury. Po tragickém zemětřesení, které Haiti postihlo v lednu 2010 se ACHO ve spolupráci s Charitou ČR zapojilo do mezinárodní pomoci, která trvá dodnes.

Marek Navrátil, tiskové oddělení ACHO

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou