Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Silvestr na podzim? Proč ne!

Datum publikace24. 11. 2011, 13.00
TiskTisk

Na mnoha místech olomoucké arcidiecéze bude mládež o prvním adventním víkendu slavit „církevní silvestr.“ Někdo se možná podiví, jak může být silvestr na podzim. Liturgický rok ale vždy začíná první adventní nedělí, takže sobota před ní je jeho posledním dnem. Letos to navíc vychází skutečně na svátek sv. Silvestra (i když jiného než toho ze závěru prosince), takže i pojmenování odpovídá.

Olomouc: „Je to dobrá příležitost, při které se mladí v děkanátech mohou sejít. Tak proč ji nevyužít?“ říká Lenka Řezníčková, pracovnice Centra pro mládež. A letos jí využili hned v osmi děkanátech. Celou akci ale pojali organizátoři různě: „U nás to bude spíš jako diskotéka. Budeme zpívat karaoke, hrát hry, míchat koktejly a na závěr bude půlnoční mše už z první neděle adventní. Očekáváme kolem padesáti lidí. Silvestr bude v retro stylu a určitě nejlepší z celé arcidiecéze!“ směje se Kristýna Řepová, která pomáhá organizovat silvestr ve Vsetíně.

Pěkné je právě to, že o smysluplné trávení volného času se starají sami mladí lidé a připravují program pro svoje vrstevníky. „Já se těším, ale je to první akce, kterou organizuju, tak je to docela náročné,“ říká Markéta Niklová, zástupkyně za šternberský děkanát a vyjmenovává: „Duchovní program, mše svatá, bude na začátku a na konci. Mezitím chceme hrát hry a děcka z Dolan vystoupí se svojí scénkou.“

Jednotlivé silvestry plánují navštívit pracovníci arcibiskupství, aby pozdravili účastníky a představili jim program Centra pro mládež. Chystají se tak do Vsetína, Nivnice (pro děkanát Uherský Brod), Svébohova (děkanát Zábřeh), Nákla (děkanát Šternberk), Gruny (děkanát Svitavy), Kokor (děkanát Přerov), Hrachovce (děkanát Valašské Meziříčí) a také do Vrahovic, kde proběhne setkání hned tří děkanátů: Prostějova, Konice a Vyškova.

Jan Pilař

 

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou