Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

40 let Rady biskupských konferencí Evropy

Datum publikace28. 11. 2011, 10.57
TiskTisk

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) tento rok slaví 40 let společenství evropských biskupů. Oslavy vyvrcholily v Římě 22. listopadu 2011 na semináří o Evropě a nové evangelizaci. Předsednictvo CCEE poté navštívilo vatikánská dikasteriía a setkalo se na soukromé audienci  se Svatým otcem.

Řím/Vatikán: Seminářem o Evropě a nové evangelizaci oslavila Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) v Římě v úterý 22. listopadu 2011 40 let od svého založení. Setkání zorganizovala společně s Papežskou radou pro novou evangelizaci. Program zahájili úvodními promluvami státní sekretář Svatého stolce, kardinál Tarcisio Bertone a předseda CCEE, kardinál Péter Erdö.

Biskupové si u příležitosti tohoto výročí poslechli příspěvky prof. Philippe Capelle-Dumonta z Filozofické fakulty Katolického institutu v Paříži na téma 'Kulturní kontext dnešní Evropy a evangelium', a čestného hosta Lucy Volontého, zástupce při Radě Evropy, na téma 'Přispění katolíků v evropském společenském a politickém životě.' Setkání zakončil předseda Papežské rady pro Novou evangelizaci, arcibiskup Salvatore Fisichella.

Na setkání byli spolu s předsedy biskupských konferencí pozváni také zástupci vatikánských dikasterií, velvyslanci u Svatého stolce jednotlivých evropských národů a odborníci na kulturu a komunikaci.

Odpoledne členové předsednictva CCEE, jmenovitě předseda Péter kardinál Erdö, arcibiskup Esztergom-Budapest a primas Maďarský, a místopředsedové Angelo kardinál Bagnasco, arcibiskup janovský a Mons. Josef Michalik, arcibiskup z Přemyšle, vykonali sérii návštěv v jednotlivých vatikánských radách a komisích.

Ve středu 23. listopadu 2011 se předsednictvo spolu s pravoslavnou delegací, mimo jiné s metropolitou Gennadiosem, metropolitou Hilarionem z Volokolamsku (moskevkého patriarchátu) účastnilo generální audience se Svatým otcem, na které papeži předali zvláštní vydání Akt druhého evropského katolicko-pravoslavného fóra na téma 'Vztahy státu a církve', které se konalo 18.-22. října 2011 na řeckém ostrově Rhodos. Římská návštěva předsednictva CCEE byla završena v pátek 25. listopadu na soukromé audienci u Svatého otce a u státního sekretáře kardinála Tarcisia Bertoneho.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou