Lupa
Obsah Obsah
Portál

Lidskost lidských práv

Datum publikace30. 11. 2011, 13.25
TiskTisk

Dominikánská 8 bude ve středu 7. prosince 2011 hostit debatní večer Jiřího Hanuše s jeho hosty Václavem Malým, Janem Sokolem a Jiřím Barošem. Diskutovat budou o složité aplikaci koncepce lidských práv.

Praha: Základní lidská práva nelze nikomu upřít. Na konkrétních příkladech si ale lze uvědomit, že aplikace lidských práv je složitá. Do sporu v otázce pojetí lidských práv se dostávají skupinové zájmy, a dokonce i jednotlivá „práva“ navzájem. Základní politicko-právní rámec euroamerických společností vychází z křesťanství, čímž je nutně kladena otázka univerzality a individuálnosti lidských práv a jejich kulturních a náboženských souvislostí. Vždyť dodržování lidských práv není samozřejmostí ani v evropských demokratických systémech. Je proto vůbec legitimní prosazovat je v jiných kontextech? Historik Jiří Hanuš bude o těchto otázkách diskutovat se svými hosty: Mons. Václavem Malým, pomocným biskupem pražským a předsedou rady Iustitia et Pax při ČBK, prof. Janem Sokolem, Ph.D., CSc. z Fakulty humanitních studií UK a Mgr. et Mgr. Jiřím Barošem, asistentem na Ústavním soudu ČR a vyučující na FSS MU v Brně.

Debata se koná při příležitosti 500. výročí slavného kázání dominikána Antonia de Montesinos, který na ostrově Hispaniola (dnešní Haiti a Dominikánská republika) vystoupil na obranu domorodého obyvatelstva proti praktikám španělských kolonizátorů.

Dominikánská 8 je místem vzdělání a kultury při klášteře sv. Jiljí v Praze. debatní večer na téma Lidskost lidských práv začne ve středu 7. prosince 2011 v 19.30 hodin a koná se v barokním refektáři pražského dominikánského kláštera (vstup Jilská 7a).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou