Lupa
Obsah Obsah
Portál

ČT přenáší půlnoční bohoslužbu tentokrát z Brna

Datum publikace19. 12. 2011, 10.58
TiskTisk

Česká televize (ČT 1) přenáší letos v přímém přenosu půlnoční bohoslužbu v sobotu 24. prosince 2011 ve 24.00 z kostela sv. Tomáše v Brně. Celebruje farář Petr Vrbacký.

Brno:  Při mši zazní vánoční mše Františka Fialy “Nastává den” v podání  Lucie Laubové (soprán), svatotomského chrámového sboru Jolly Singers (sbormistr Petr Veselý) a orchestru. Diriguje František Fiala.

Bohoslužby z kostela sv. Tomáše jsou pravidelně vysílány Radiem Proglas a několikrát do roka také Českým rozhlasem, stanicí Praha. Televizní přenos bohoslužby se ze svatotomského kostela naposled uskutečnil o velikonocích 2004.

Kostel sv. Tomáše (původním zasvěcením kostel Zvěstování Panny Marie) spolu s přilehlým augustiniánským klášterem založil moravský markrabě Jan Jindřich Lucemburský v roce 1350. Ten je také se svým synem Joštem Lucemburským, později zvoleným za římského krále, v kostele pochován.

Vysvěcení kostela v roce 1356 se zúčastnil i císař Karel IV., který klášteru daroval slavný obraz “Madony svatotomské”. Obraz byl uctíván jako zázračný zejména během švédského obléhání v roce 1645, kdy obránci Brna Panně Marii připisovali zvláštní pomoc při záchraně města před dobytím. Od té doby je obraz nazýván paladiem města Brna (záštitou) a až do zrušení kláštera byl v kostele uctíván na známém tzv. “stříbrném oltáři”.

V roce 1782 císař Josef II. klášter zrušil a o dva roky později byla při kostele ustanovena farnost pro obyvatele tehdejšího severního předměstí Brna.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou