Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Rozhlasový seriál o sv. Anežce České

Datum publikace8. 12. 2011, 16.54
TiskTisk

Nejen velkolepé výstavě 'Sv. Anežka Česká - princezna a řeholnice', ale i dalším zajímavým tématům spojeným s 800. výročím narození sv. Anežky České je věnován speciál Českého rozhlasu - Leonardo. Na každou středu a neděli ho připravuje autorka celého cyklu Adriana Krobová.

Speciál má své stránky v rámci Českého rozhlasu – Leonardo a každou středu a neděli je možné si poslechnout další díl. Tím zatím posledním je rozhovor prof. Víta Vlnase o výstavě z roku 1932, která se, podobně jako výstava současná, pokoušela shromáždit artefakty dosvědčující úctu ke sv. Anežce České. „Podle popisů víme, že ji iniciovali křížovníci s červenou hvězdou a podílela se na ní řada významných osobností církevního dějepisectví první republiky,“ říká se v pořadu. „V komplexnosti budou obě výstavy podobné, ale v možnostech sdělení současná expozice tu minulou v mnohém předčí,“ dozvídají se posluchači.

Součástí cyklu jsou ovšem také díly věnované např. sporu kunsthistoriků týkajícího se jednoho vyobrazení na tzv. Puchnerově arše, která je součástí právě probíhající výstavy, či mezinárodní konferenci věnované sv. Anežce Česká a velkým ženám její doby, která proběhla na Katolické teologické fakultě UK. Do vysílání byl zařazen také hodinový rozhovor s doc. Soukupovou o anežském klášteře. Velká monografie této znalkyně Anežského kláštera je významným příspěvkem k celému roku sv. Anežky. Na speciální stránce Leonarda posluchači dále najdou díl věnovaný baroknímu životopisu Anežky od J. F. Beckovského, povídání o nově nalezeném relikviáři a mnoho dalšího.

Celý svatoanežský rok, v jehož rámci se římská výstava koná, vyvrcholil unikátní expozicí s názvem „Svatá Anežka Česká – princezna a řeholnice“, která byla v prostorách Kláštera sv. Anežky České otevřena 25. listopadu 2011. Uspořádání této výstavy se ujalo Arcibiskupství pražské, které spolupracovalo s Národní galerií a dalšími kulturními a církevními institucemi. Od roku 1932 je to první pokus o vytvoření uceleného přehledu svatoanežské tematiky ve výtvarném umění a uměleckých řemeslech. Výstava představuje život a dílo sv. Anežky Přemyslovny v rovině královské dcery, ženy, kterou žádá o ruku sám císař, ale také významné představitelky panovnického rodu, která usiluje o smír v rodině a pokoj v české zemi. Je na ní zachycen i ohlas Anežčiny charitativní služby a jejího výjimečného dějinného poslání ve výtvarném umění. Více  informací naleznete ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou