Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Známý neznámý kardinál Beran

Datum publikace8. 12. 2011, 16.51
TiskTisk

Římskokatolická farnost v Praze-Strašnicích a Karmelitánské nakladatelství pořádají 14. prosince 2011 od 19.00 hodin v Divadle Miriam (Ke Strašnické 10, Praha 10) besedu o kardinálu Beranovi. Hostem tentokrát bude historička Stanislava Vodičková z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Praha: Debata se koná v rámci večerů o sociální nauce církve a společenském rozměru křesťanství nazvaných Iniciativa 17–11. Tématem debaty bude osobnost kardinála arcibiskupa Josefa Berana ve století mučedníků. Stanislava Vodičková, která je autorkou knihy „Uzavírám vás do svého srdce: životopis Josefa kardinála Berana“, bude hovořit o Beranově zápasu s hnědou a rudou totalitou, jeho odjezdu do Říma a projevu na Druhém vatikánském koncilu, ale také o současném stavu procesu jeho beatifikace. Večerem provází Pavel Mareš, vstup je volný, změna programu vyhrazena.

Kardinál Beran, arcibiskup, který nemlčel, se stal symbolem odporu proti totalitní moci. Pro svůj postoj, který je dodnes příkladem celému národu, je některými historiky vedle T. G. Masaryka považován za nejvýraznější postavu českých dějin 20. století. Do historie se nezapsal jen tím, že se odmítl podvolit nacistickému i komunistickému režimu, ale také svou aktivní účastí na závěrečných jednáních II. vatikánského koncilu. Pronesl tehdy důležitý příspěvek o náboženské svobodě a svobodě svědomí, v němž vydal svědectví o své vlasti, kde byla svoboda svědomí radikálně omezena.

Když 17. května roku 1969 kardinál Beran ve svém římském exilu zemřel, komunistická vláda ze strachu z důsledků nepovolila převoz zemřelého kardinála do Čech. Dostalo se mu tedy jako jedinému Čechovi té pocty, že byl pohřben po boku papežů v kryptách chrámu sv. Petra v Římě. V současné době na základě schválení procesu vatikánskou Kongregací pro blahořečení a svatořečení probíhá beatifikační proces. Více informací naleznete ZDE.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou