Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Milosrdní bratři předali Ceny Celestýna Opitze

Datum publikace9. 12. 2011, 16.01
TiskTisk

V pražském kostele sv. Šimona a Judy u Nemocnice Na Františku byly 5. prosince 2011 předány Ceny Celestýna Opitze - za vzor v péči o nemocné - hospitalitu.

Praha: Zvláštní ocenění za příklad v péči o nemocné-hospitalitu vyhlásil Hospitálský řád sv. Jana z Boha - Milosrdných bratří poprvé loni při příležitosti 200. výročí narození MUDr. Celestýna Opitze. Cenu uděluje představený milosrdných bratří v Čechách a na Moravě vybraným laureátům, kteří jsou vybírání odbornou komisí.

V tomto roce bylo ocenění uděleno následujícím laureátům:

Bratr Oswald Edstadler

Po škole působil jako představený v řádových domech v Linci, Schärdingu, Kritzendorfu, Štýrském Hradci a ve Vídni. Během svého 30letého působení ve Štýrském Hradci doprovázel mladé lidi jako převor konventu v Eggenbergu. Svou skromností, zájmem o druhého a úctou k nemocným a potřebným lidem dokázal dát příklad života milosrdného bratra desítkám mladých milosrdných bratří celé střední a východní Evropy. I přes jeho těžký zdravotní stav byl vždy nablízku mladým jako převor ve Vídni. Ve Vídeňském konventu dokončil v říjnu tohoto roku svoji životní pouť.

MUDr. Jiří Flégl

Roku 1993 byl osloven provinciálem milosrdných bratří Stanislavem Fialou a stal se tak ředitelem a primářem vůbec první znovuobnovené církevní nemocnice s akutní péčí v České republice. Svou práci se snažil chápat jako službu těm nejslabším a nejpotřebnějším. Řídil se řádovým heslem „Skrze tělo k duši“. Svým osobitým humorem a verši, ulehčoval utrpení nemocných a personál povzbuzoval k práci. Jeho zálibou byla cyklistika, která se mu stala osudnou. V květnu 2005 tragicky zahynul. Dílo, které začal, však pokračuje dále, nemocnice je v regionu velmi oblíbená a spolupracovníci přinášejí hospitalitu těm, kteří jsou odkázáni na cizí pomoc.

MUDr. Josef Drbal

Po výběrovém řízení města Brna se stal ředitelem Nemocnice milosrdných bratří v Brně. V době, kdy začínala vrcholit v České republice akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“. V době, kdy se brněnská městská nemocnice milosrdných bratří dostala na samé dno českého zdravotnictví, když z ní v jednom dni odešel kompletní tým anesteziologů, který tak totálně paralyzoval anesteziologické oddělení a pacienti v nejtěžším zdravotním stavu na ventilátorech museli být převezeni do sousedních brněnských nemocnic. Tento tým navíc destabilizoval chod celé nemocnice. Měsíc fungovala nemocnice v superkrizovém režimu a po měsíci se podařilo sestavit anesteziologický tým z mimobrněnských a zahraničních lékařů. Každodenní téměř 24 hodinová únavná práce pana ředitele MUDr. Josefa Drbala nemocnici stabilizovala. Nejstarší brněnská nemocnice příští rok oslaví 275 let svého působení.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou