Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Přátelská debata o státu a církvi

Datum publikace14. 12. 2011, 16.46
TiskTisk

V pondělí 12. prosince 2011 se na Arcibiskupství pražském uskutečnila debata o úloze státu a církve v současné společnosti. Přátelského rozhovoru, který byl jistou odpovědí na nedávné diskuse, se kromě dalších významných osobností akademického světa zúčastnil také katolický kněz prof. Tomáš Halík.

Praha: Několikahodinová diskuse uspořádaná pražským arcibiskupem Dominikem Dukou OP byla příležitostí promluvit zcela otevřeně o vážných otázkách úlohy státu a církve ve společnosti 21. století. Debatní večer, který byl uveden odbornými referáty o biblickém porozumění danému tématu a pohledem do 19. a 20. století, nabídl prostor pro smysluplný rozhovor. Mezi debatujícími byli přítomni také prof. Jan Sokol, prof. Petr Piťha, doc. Jaroslav Šebek, publicista Alexander Tomský, dr. Václav Umlauf, dr. Kamila Bendová a další. Někteří z nich se již dříve těchto víceméně pravidelných setkání zúčastnili. Jelikož stát ani církev zde nejsou pro sebe sama, je legitimní o jejich roli v rámci politické společnosti debatovat. Přes veškerou pluralitu v pohledech na konkrétní úlohy církve a státu panovala shoda v tom, že stát i církev musí být ve službě člověku. Nejdou tedy dnes díky Bohu proti sobě, ale mohou pracovat na společných úkolech. O nich, jak zdůraznil pražský arcibiskup, je třeba hovořit se vzájemným respektem a úctou ke všem účastníkům diskuse. Všichni přítomní si s radostí připomněli starou zásadu: „V podstatných věcech jednota, v ostatních svoboda, ve všem láska“.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou