Lupa
Obsah Obsah
Portál

Vyjádření ČBK k výsledkům sčítání lidu, domů a bytů 2011

Datum publikace15. 12. 2011, 22.09
TiskTisk

Z prvních výsledků Českého statistického úřadu ke sčítání lidu 2011 vyplynulo, že téměř 14 % obyvatel ČR (1 a půl milionu)  se aktivně přihlásilo k nějaké církvi. Nadále asi třetina obyvatel prohlásila, že není žádného vyznání.  Přes 700 tisíc obyvatel se sice hlásí k víře, ale ne k církvi. Zbytek, což činí téměř polovinu obyvatelstva, se k otázce víry vůbec nevyjádřil.

Ke katolické církvi se při sčítání přihlásil 1 milion 084 tisíc obyvatel, což je něco málo přes 10% spoluobčanů. Proto je třeba těmto deseti procentům poděkovat za to, že dobrovolnou otázku po své víře a příslušnosti k církvi disciplinovaně vyplnili. Klademe si ale otázku proč se polovina obyvatel odmítla státu se svým vztahem k víře svěřit. Měli bychom se proto také zamyslet  nad otázkou důvěry ve stát a další instituce.

Oproti sčítání v roce 2001, kdy se nevyjádřilo jen 10 % respondentů, tentokrát se nevyjádřila polovina národa,  a pokud by byla tato „neodpovídající“ polovina strukturovaná podobně, jako ona odpovídající, zjistili bychom, že k dramatickým změnám v religiozitě pravděpodobně nedošlo. To koresponduje se zkušeností církve, která dlouhodobě pozoruje stabilní zájem o návštěvu nedělních bohoslužeb i počet křtů.

Česká biskupská konference chce poděkovat všem, kdo se rozhodli tuto dobrovolnou otázku upřímně zodpovědět. Se zájmem lze očekávat publikování podrobnějších výsledků sčítání během roku 2012. Teprve ty umožní lepší vyhodnocení a posouzení činnosti církve.

 

 

 

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou