Prohlášení arcibiskupa Graubnera k úmrtí Václava Havla

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner reaguje na zprávu o úmrtí bývalého prezidenta ČR Václava Havla a vzpomíná také na společná setkání.
Publikováno: 18. 12. 2011 16:44

„Ve chvíli zármutku nad smrtí pana Václava Havla myslím s velkou vděčností na mnoho věcí, které tento velký muž vykonal pro náš národ, pro naši společnost, pro její svobodu a demokracii. Vzpomínám také na různá osobní setkání, která ve mně zanechala dojem člověka odvážného a laskavého, který nežil pro sebe, ale pro druhé, pro společné dobro. Proto měl schopnost přitahovat a vést. Myslím na něj také v modlitbě a prosím za to, aby tento usilovný hledač svobody, pravdy a krásy zakusil šťastné setkání s Boží láskou na věčnosti. Vždyť v nejdůležitějších okamžicích novodobých dějin naší země dovedl v mnoha lidech probudit víru, že pravda a láska zvítězí.“

+ Jan Graubner, arcibiskup olomoucký

Autor článku:
Jiří Gračka

Tramvajový tunel ke kampusu zdobí socha sv. Barbory

Brněnský biskup Vojtěch Cikrle dnes v poledne požehnal v katedrále sv. Petra a Pavla sochu svaté Barbory, kterou Dopravní podnik města Brna následně umístil u portálu vznikajícího tramvajového tunelu v ulici Netroufalky.

Papež o svaté Terezii z Avily: Výjimečná žena v dějinách církve i společnosti

Avilský biskup José Gil Tamayo obdržel poselství papeže Františka v souvislosti s mezinárodním kongresem o sv. Terezii z Avily, který připomíná půl století od jejího prohlášení za učitelku církve. Třídenní kongres (12. - 15.4.) s názvem "Výjimečná žena" zorganizovaly katolické univerzity z Avily a Eichstättu-Ingolstadtu společně s řádem bosých karmelitánů.

Robert Schuman, jeden ze zakladatelů EU, blíže ke svatosti

Roberta Schumana, jednoho z otců zakladatelů Evropské unie, čeká podle prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení kardinála Semerara první krok na cestě ke svatosti. Papež František by mu měl již letos v červnu udělit přídomek "ctihodný", což je úvodní stupeň kanonizačního procesu.

Charta Œcumenica: 20. výročí od podpisu

Charta Œcumenica - směrnice ohledně spolupráce mezi církvemi v Evropě, kterou v roce 2001 podepsali předsedové CCEE a CEC, je zásadním dokumentem, který usiluje o zachování a rozvoj bratrství mezi evropskými církvemi. K připomínce 20. výročí od podpisu tohoto dokumentu vydávají kardinál Angelo Bagnasco, předseda Rady evropských biskupských konferencí (CCEE), a reverend Christian Krieger, předseda Konference evropských církví (CEC), společné prohlášení.
13.04.2021

Únos pěti kněží a dvou sester na Haiti

Zločinecká banda unesla na Haiti pět kněží a dvě řeholní sestry. Pachatelé požadují za rukojmí tučné výkupné.
12.04.2021