Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Zádušní mše svatá za zemřelého prezidenta Havla v Ostravě

Datum publikace19. 12. 2011, 19.05
TiskTisk

Biskup František Václav Lobkowicz bude ve čtvrtek 22. 12. od 18.00 hodin sloužit v katedrále Božského Spasitele v Ostravě zádušní mši svatou za zemřelého prezidenta Václava Havla.

Ostrava:  Dnes v pondělí 19. 12. vyjádřil biskup Lobkowicz svou soustrast pozůstalým svým zápisem do kondolenční knihy na Magistrátu města Ostravy. „Zpráva o smrti Václava Havla mě lidsky zasáhla. Pro mě stejně jako pro ostatní byl Václav Havel morální autoritou. Do politiky přinesl lidskost a respektování úcty k člověku, což z něj učinilo politika světoznámého významu,“ uvedl biskup Lobkowicz v neděli 18. 12., v den, kdy se lidé dozvěděli o úmrtí prezidenta. „Před nedělním adventním koncertem v kostele v Ludgeřovicích jsme na něj vzpomněli minutou ticha, přičemž jsem vybídl ty, kteří to umí, aby ji vyplnili modlitbou. Při této příležitosti chci vyjádřit vděčnost sestrám boromejkám, které se o nemocného prezidenta poslední měsíce společně s jeho ženou staraly,“ dodal biskup Lobkowicz.

Ostravsko-opavský biskup se s prezidentem Václavem Havlem osobně několikrát setkal při svém působení v Praze. „Jedna z nejkrásnějších osobních vzpomínek je z července roku 1992, kdy Václav Havel ukončil úřad prezidenta Československa a přišel se na pražské arcibiskupství rozloučit s panem kardinálem Františkem Tomáškem, který tehdy prožíval poslední dny svého života. Pan prezident byl při tomto setkání trochu rozpačitý. Nevěděl, co dělat, co říct. Přesto to však bylo milé setkání dvou lidí, kteří měli o čem hovořit. Pana prezidenta jsem měl během své biskupské služby v Praze možnost vidět při různých recepcích a akcích na Pražském Hradě. Naposledy jsem se s ním osobně setkal na recepci u příležitosti státního svátku 28. 10. v roce 1997 nebo 1998, tehdy jsem byl už sídelním biskupem v Ostravě. Bylo milé, že se při tom velkém množství lidí, kteří se tam sešli, na chvíli zastavil a přeptal se mě, jak se mi daří na novém působišti,“ zavzpomínal biskup Lobkowicz na prvního polistopadového prezidenta Československa a České republiky.

V pátek 23. 12. se ostravsko-opavský biskup společně s dalšími členy České biskupské konference zúčastní státního pohřbu bývalé hlavy státu v Praze.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou