Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Za Václavem Havlem

Datum publikace20. 12. 2011, 12.42
TiskTisk

Kardinál Miloslav Vlk, emeritní pražský arcibiskup, také vzpomíná na zesnulého prezidenta Václava Havla.

Také katolická církev sdílí s celým národem bolest nad odchodem Václava Havla z tohoto světa. Celosvětová účast na této události nám připomíná jeho jedinečný význam pro novodobé dějiny, v úsilí o obnovu základních univerzálních hodnot, které jsou pro život člověka i společnosti určující a které jsou společné všem lidem jakékoliv náboženské orientace i lidem jiné duchovní a kulturní formace.

Světová šíře jeho kontaktů potvrzuje tuto jeho hlubokou vizi univerzálních hodnot, které do světa vnášel, daleko přesahujících jen rámec komunismu.

Proto také mezi těmi, kdo s ním na této vizi spolupracovali, byla i řada věřících osobností církve. Havlův neohrožený boj, při kterém neváhal přinášet jakékoliv oběti, vězení, šikanování, inspiroval i tehdejší představitele církve. V tomto duchu se kardinál Tomášek postavil za velkou podpisovou akci za svobodu nejen církve, která se v církvi zrodila a byla zvláště v kostelích podpisována. Stala se výrazem a nemalou podporou společného boje za svobodu našeho národa. A pro upevnění začínajícího období svobody Havel pozval tehdejší nemálo významnou jedinečnou světovou osobnost, která na pádu komunismu měla lví podíl – papeže Jana Pavla II. Při oné historické návštěvě bylo patrné, jak tyto dvě osobnosti byly spolu úzce duchovně spřízněny.

Kéž mu Bůh za hranicí smrti dá naplnění jeho vizí a jeho úsilí o pravdu a lásku pro dobro lidí, ve společenství s Ním i se všemi spolubojovníky i jeho blízkými.

kardinál Miloslav Vlk

 

 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou