Lupa
Obsah Obsah
Portál

Výroční zpráva Církve římskokatolické za rok 2010Přinášíme vám výroční zprávu římskokatolické církve za rok 2010:Publikováno: 21. 12. 2011 10:48

Datum publikace21. 12. 2011, 10.48

Přinášíme vám výroční zprávu římskokatolické církve za rok 2010:

Výroční zpráva Církve římskokatolické za rok 2010

Římskokatolická církev nabízí a také uskutečňuje spolupráci s ostatními institucemi v oblasti armády, policie, charity, školství. Tuto službu vykonává prostřednictvím více než 1850 kněží, mnoha desítek řeholníků a řeholnic a laických spolupracovníků.

Římskokatolická církev má dle §7 odst. 1 zákona č. 3/2002 Sb. o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů (dále jen zákon o církvích a náboženských společnostech) oprávnění k výkonu zvláštních práv. Všechna zvláštní práva v roce 2010 vykonávala a ohledně níže uvedených zvláštních právech ve smyslu §7 odst. 3 zákona č. 3/2002 Sb. zveřejňuje následující:

1. Církev je oprávněna vyučovat náboženství na veřejných školách.

Výuka náboženství na veřejných školách byla uskutečňována jako nepovinný předmět. Tento předmět navštěvovalo celkem42 271 žáků a studentů. Dalších cca 16 500 dětí a mládeže absolvuje výuku náboženství mimo školu (např. na farách apod.)

2. Církev je oprávněna pověřit osoby vykonávající duchovenskou činnost k výkonu duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky, v místech, kde se vykonává vazba, trest odnětí svobody, ochranné léčení a ochranná výchova.

Výkon duchovenské služby v ozbrojených silách České republiky (ČR) je upraven dohodami mezi Ministerstvem vnitra ČR, Ministerstvem obrany ČR a církvemi. V armádě působilo k 31. 12. 2009 celkem 14 vojenských kaplanů, z toho 10 kněží a 4 trvalí jáhni. Pro spolupráci s Policií ČR byl vyčleněn 1 duchovní.

V roce 2010 působila římskokatolická církev v duchovní službě téměř ve všech 35 věznicích.
Od ledna 2010 se hlavní kaplankou VSČR stala Mgr. Květoslava Jakubalová, kaplanka z Rýnovic.

V zaměstnaneckém poměru (jako vězeňští kaplani, z toho 2 na plný úvazek, ostatní na částečný úvazek) bylo 10 osob. Dalších 96 dobrovolníků docházelo do věznic jako duchovní nebo jejich pastorační pomocníci. V několika věznicích se uskutečnily tzv. duchovní obnovy (jednodenní rekolekce). Řeholní sestry pracovaly v ženské věznici pro prvotrestankyně v Praze - Řepích, ve Vinařicích, v Opavě, Kuřimi, v Brně, Olomouci a v Praze – Pankráci. Ve věznici Plzeň – Bory působili členové komunity Koinonia sv. Jana Křtitele. Ve věznici Rýnovice pokračoval pilotní projekt práce s rodinami odsouzených (např. Výchova k partnerství a rodičovství). Ve věznici ve Vinařicích u Kladna pastoračně působili bohoslovci z Arcibiskupského semináře v Praze a studenti KTF UK.

3. Církev je oprávněna konat obřady, při nichž jsou uzavírány církevní sňatky podle zvláštního právního předpisu.

Dle zákona o rodině č. 94/1963 Sb. v platném znění je možno uzavřít manželství církevním obřadem. V roce 2010 bylo uzavřeno celkem 5376 církevních sňatků dle obřadu Církve římskokatolické. V tomto počtu jsou zahrnuty jak sňatky znamenající vznik manželství, tak církevní sňatky osob již v manželství žijících - tzv. církevně zplatněná manželství.

4. Církev má právo být financována podle zvláštního právního předpisu o finančním zabezpečení církví a náboženských společností.

Ve smyslu zákona č. 218/1949 Sb. o hospodářském zabezpečení církví a náboženských společností státem čerpala Církev římskokatolická ze státního rozpočtu prostřednictvím odboru církví v roce 2010 tyto finanční prostředky (v Kč):

platy duchovních včetně pojistného (cca 3191 osob)

871 099 000 Kč

Prostředky na věcné náklady CNS, platy administrativy včetně pojistného

57 038 000 Kč

prostředky na údržbu církevního majetku

17 001 000 Kč

kulturní aktivity/ grantové projekty

1 364 000 Kč

celkem

946 502 000 Kč

Jednotlivé římskokatolické farnosti se sebefinancují formou sbírek a darů věřících.

5. Církve jsou oprávněny zřizovat církevní školy podle církevního zákona č. 3/2002 Sb. a podle školského zákona č. 561/2004 Sb., který inovoval dosavadní školské zákony, především č. 29/1984 Sb.

Katolická církev zřizovala k 31. 12. 2010 celkem 85 školských právnických osob, 6 spol. s.r.o., 8 občanských sdružení, 1 občanské sdružení, které nemá pedagogickou činnost, 5 o.p.s. Celkem 105 právnických osob škol a školských zařízení. Toto číslo zahrnuje:

• Celkem 19 církevních mateřských škol. Z toho bylo 13 mateřských škol jako samostatných ŠPO a 6 mateřských škol, které jsou součástí ZŠ nebo střední školy.
  • Celkem 24 základních škol. Z toho bylo 18 základních škol jako samostatných ŠPO, 1 základní škola s.r.o. a 5 základních škol, které jsou součástí MŠ, gymnázia nebo střední školy. Dvě školy jsou základní umělecké.
  • Celkem 19 gymnázií. Z toho bylo 14 gymnázií jako samostatných ŠPO, 1 gymnázium s.r.o. a 4 gymnázia, která jsou součástí MŠ, ZŠ nebo SŠ.
  • Celkem 13 středních odborných škol. Z toho bylo 10 středních odborných škol jako samostatných ŠPO, 1 střední odborná škola s.r.o. a 2 střední odborné školy, které jsou součástí MŠ nebo gymnázia.
  • Celkem 5 vyšších odborných škol a 1 církevní konzervatoř: církevní konzervatoř poskytuje možnost dalšího vyššího odborného vzdělávání.
  •  Celkem 25 školských zařízení. Z toho bylo 14 školských zařízení jako samostatná ŠPO a 1 školské zařízení jako součást MŠ. Mezi nimi byla 2 školská zařízení s.r.o., 7 o. s., 1 o.p.s. Patřil mezi ně 1 teologický konvikt, 1 křesťanská pedagogicko-psychologická poradna, 5 domovů mládeže, 2 dětské domovy, 2 centra volného času s ubytováním, 1 středisko pro volný čas dětí a mládeže, 9 salesiánských středisek mládeže a čtyři salesiánské kluby mládeže.

V Praze, dne 20. prosince 2011

+ Mons. Dominik Duka OP, v.r.

předseda České biskupské konference

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou