Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Tři králové pojedou na živých velbloudech

Datum publikace3. 1. 2012, 12.25
TiskTisk

Den před slavností Zjevení Páně (sv. Tří Králů) 5. ledna 2012 vyjde v 15.30 hodin z Arcibiskupského paláce průvod Tří králů na živých velbloudech. Na Hradčanském náměstí mu požehná arcibiskup Dominik Duka OP, který se s koledníky setká již v 15.00 hodin ve svatovítské katedrále.

Praha: Z Hradčanského náměstí se již po sedmnácté vydá za hudebního doprovodu průvod na Loretánské náměstí, kde se „králové“ u Svaté rodiny pokloní malému Ježíškovi a předají mu své dary: zlato, kadidlo a myrhu. Odsud také předají své poselství všem přítomným, celému městu a světu. Průvod pořádají Misionáři Identes, Římskokatolická farnost Narození Panny Marie v Praze-Michli a Arcidiecézní charita Praha. Zváni jsou všechny děti a jejich rodiče. Děti mohou ke Třem králům a ke Svaté rodině přijít blíž, podívat se na ně, pozdravit se s nimi a nechat u nich dárky pro potřebné děti. Následujícího dne, 6. ledna, budou dárky třemi králi předány nemocným dětem na dětském oddělení nemocnice v Motole.

Bohoslužbě slova v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha bude předcházet setkání ve 14.00 hodin v Sále kardinála Berana na pražském arcibiskupství. Tříkrálová sbírka bude probíhat v pražské arcidiecézi od 2. do 10. ledna 2012.

Slavnost Zjevení Páně, řecky Epifanie či Theofanie, se slaví 6. ledna. Nejstarší stopy svátku Epifanie vedou až na začátek 3. století do egyptské Alexandrie, kdy církevní spisovatel Klement zmiňuje oslavu svátku Ježíšova křtu gnostiky. V církvích Východu se tento den slavil jako svátek Ježíšova narození. Od druhé poloviny 4. století západní křesťané slavili v tento den zjevení Vykupitele spolu s příchodem mudrců, Ježíšovým křtem a prvním zázrakem Ježíšovým na svatbě v Káně, tedy tři události dosvědčující, že Ježíš je Boží Syn. V německé a středoevropské středověké lidové zbožnosti vystupuje silně do popředí událost klanění tří králů, a to zvláště po přenesení jejich údajných relikvií z Milána do Kolína nad Rýnem roku 1164.

Všechny tři události se postupem času začaly slavit zvlášť. Na neděli po 6. lednu, kdy se slaví slavnost Zjevení Páně, připadá svátek Křtu Páně, kterým končí vánoční doba v rámci církevního roku. Poté následuje první část liturgického mezidobí.

V evangeliu sv. Matouše stojí: „Když se narodil Ježíš v Judském Betlémě za dnů krále Heroda, hle, mudrci od východu se objevili v Jeruzalémě ... Vešli do domu a uviděli dítě s Marií, jeho matkou; padli na zem, klaněli se mu a obětovali mu přinesené dary – zlato, kadidlo a myrhu.“ Poprvé hovoří o třech mázích Órigenés. Počet byl odvozen pravděpodobně ze tří darů. Titulatura „králové“ se objevuje až v 6. století. Podle badatele v oblasti liturgie Adolfa Adama má zvyk psát nad dveře tři písmena C+M+B dva výklady. Může jít o značky tří králů (Caspar, Melchior, Balthasar) stejně tak jako o počáteční písmena tří slov prosby: „Christus mansionem benedicat“ (Kristus ať požehná tomuto obydlí).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou