Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Hradeckým koledníkům poprvé požehná biskup Jan Vokál

Datum publikace5. 1. 2012, 16.41
TiskTisk

Podvanácté vyrážejí do ulic našich měst a obcí tříkráloví koledníci také v královéhradecké diecézi. Přinášejí do domácností a kolemjdoucím radostné poselství Vánoc, přejí vše dobré v novém roce a přitom prosí o dar na pomoc lidem v nouzi.

Hradeckým koledníkům poprvé požehná na cestu nový diecézní biskup Mons. Jan Vokál v pátek 6. ledna v 8 hod. v katedrále Svatého Ducha. Do ulic krajského města a okolních obcí vyjde 6. a 7. ledna více než 130 skupinek tří králů Oblastní charity Hradec Králové. Budou prosit o dar na podporu Střediska rané péče Sluníčko, které pomáhá rodinám s handicapovanými dětmi, dále na podporu domácí hospicové péče a Poradny pro oběti domácího násilí a lidi v nouzi. V Hradci Králové a okolí sbírku doprovodí internetová fotosoutěž o nejhezčí tříkrálový kostým (více na www.charitahk.cz). Hradečtí koledníci budou také rozdávat dárky seniorům v domově důchodců, které speciálně pro ně vyrobili dobrovolníci, děti a studenti ze spolupracujících škol.

Pardubické koledníky vyslal „do světa“ pomocný biskup Mons. Josef Kajnek v úterý 3. 1. na Perštýnském nám. spolu s náměstkem primátorky Františkem Brendlem, krajským radním Ing. Romanem Línkem a ředitelkou Oblastní charity Pardubice Mgr. Marií Hubálkovou. Děti z pěveckého sboru Pramínek všem zazpívaly koledy a přijely i tři královny na koních. Na Pardubicku přispívají lidé do kasiček na podporu střediska odlehčovacích služeb Červánky, mateřských center a dalších služeb. Včera byly také zahájeny tradiční Tříkrálové dny v pardubickém Domě techniky, které nabízejí veřejnosti bohatý program až do 8. 1. (viz www.pardubice.charita.cz).

Tři králové na koních tradičně povedou průvod koledníků městem v Poličce (7. 1.). Vánoční příběh znovu ožije v představení živého betlému v Kutné Hoře (5. 1.), Poličce a Humpolci (7. 1.). Tříkrálové koncerty zazní 7. 1. v České Třebové a Přibyslavi, 8. 1. v Náchodě, Pardubicích, Ústí n. Orlicí a Přelouči. Tříkrálové divadlo zahrají děti v Jičíně a hra Čtvrtý z Mudrců zakončí sbírku v Sázavě na Havlíčkobrodsku (8. 1.).

Koledníci Charity vybírají finanční příspěvky do úředně zapečetěné kasičky opatřené charitním logem a obdarovávají dárce drobnou pozorností – cukříky a kalendáříky. Vedoucí skupinky je vybaven průkazem koledníka. Charity v královéhradecké diecézi vysílají do ulic přes 2000 skupinek tří králů, nejvíce o víkendu. V tříkrálových kostýmech koledují školáci a studenti, skauti a světlušky, zaměstnanci a dobrovolníci Charit.

Výtěžek sbírky je tradičně určen na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi v tísni a dalším potřebným především v regionech, kde se sbírka koná. Část výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Například na Ústecko-orlicku budou lidé přispívat na podporu služby Šance pro rodinu, Centra pro děti a mládež a další charitní projekty. V Červeném Kostelci budou koledníci vybírat příspěvky například na zdravotnické a technické vybavení Hospice Anežky České. Na Havlíčkobrodsku budou moci lidé podpořit například Středisko rané péče a Mateřské centrum Zvoneček, na Kutnohorsku Denní centrum pro seniory Klub Atrium a další služby.

Informace o dalších záměrech Charit a doprovodných akcích sbírky v regionu najdete na www.hk.caritas.cz. O průběhu Tříkrálové sbírky 2012 v celé ČR více na www.trikralovasbirka.czwww.charita.cz. Generální partner: Nadace České spořitelny, partneři: T-Mobile, mediální partneři: Český rozhlas, Katolický týdeník.


Lidé mohou pomoci také sledováním Tříkrálového koncertu v neděli 8. 1. 2012 od 18 hod. na ČT 1, účinkují VÁCLAV NECKÁŘ A BACILY, HRADIŠŤAN, NO NAME, DEBBI, MARTIN HARICH a další, moderuje MARTINA KOCIÁNOVÁ. Tříkrálovou sbírku je možné podpořit také bankovním převodem na účet č.: 66008822/0800 u České spořitelny, nebo zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč). Tříkrálová sbírka je také na síti Facebook.

 

(Zpracovala: Jana Karasová, Diecézní katolická charita Hradec Králové)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou