Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

400. výročí od úmrtí císaře Rudolfa II.

Datum publikace18. 1. 2012, 12.55
TiskTisk

Pražský arcibiskup Dominik Duka OP bude 19. ledna 2012 od 16.00 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha sloužit requiem za císaře Rudolfa II., od jehož úmrtí si 20. ledna připomeneme 400 let. V pražské katedrále při té příležitosti zazní hudba Philippa de Monte, dvorního kapelníka Rudolfa II.

Praha: Není příliš okamžiků, kdy se dějiny naší země či dějiny Prahy kříží s dějinami světovými. Stalo se tak ovšem díky osobě Rudolfa II., který nebyl jen přítelem učenců, umělců a alchymistů. Jak ve své úvaze pro Český rozhlas ukazuje pražský arcibiskup Dominik Duka OP, byl tento Habsburk vychovaný ve Španělsku také člověkem, který ačkoli katolík projevoval výjimečné pochopení pro křesťany jiných vyznání. Zvláště v době, kdy probíhá Týden modliteb za jednotu křesťanů, to stojí za to připomenout.

Pražský arcibiskup cituje jeho hodnocení bartolomějské noci: „Ačkoliv je francouzský král mým švagrem, musím s jistým zármutkem konstatovat, že se mi takové tyranské jednání a nečestné chování nelíbí. Nemohu jeho rozhodnutí ani schvalovat, ani považovat za dobré. Neboť je ostudné a nekřesťanské jednat proti víře. Náboženské záležitosti nemohou být řešeny mečem a násilím, nýbrž urovnány a souzeny jen Božím slovem a křesťanským učením.“

Liturgii hudebně doprovodí Requiem vlámského hudebního skladatele pozdní renesance Philippa de Monte, který působil též v Praze na dvoře Rudolfa II. Pražský katedrální sbor a žesťový soubor řídí Josef Kšica. Phlippe de Monte (1521 – 1603) cestoval jako zpěvák a hudebník po celé Evropě a později se uchytil na dvoře císaře Maxmiliána II. Habsburského ve Vídni, kde se stal dvorním kapelníkem. Po Maxmilánově smrti přešel do služeb jeho syna Rudolfa II., s jehož dvorem se pak přestěhoval do Prahy. Pochován byl v kostele sv. Jakuba na Starém Městě pražském.

400 let od úmrtí Rudolfa II. připomene také výstava pořádaná v rámci Příběhu Pražského hradu v autentických prostorách spojených s Rudolfem II. na Široké chodbě a Rudolfově galerii v Novém paláci Pražského hradu. Začne 20. ledna 2012 a potrvá do 27. ledna 2012. Návštěvníci se seznámí formou textových panelů s průběhem závěrečné životní etapy panovníka na Pražském hradě, dvorním pohřebním ceremonielem a antropologickými průzkumy Rudolfových pozůstatků prováděných v minulém století.  ( www.kulturanahrade.cz)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou