Lupa
Obsah Obsah
Portál

Valtice a milosrdní bratři

Datum publikace11. 1. 2012, 16.03
TiskTisk

Prezentace knihy Jiřího Kolčavy Valtice a milosrdní bratři proběhne v sobotu 28. ledna 2012 ve 14.00 hodin v klášteře milosrdných bratří v ulici Petra Bezruče ve Valticích.

Valtice: Program slavnostní prezentace a požehnání knihy Valtice a milosrdní bratři nabídne také autogramiádu a  besedu s autorem.

Milosrdní bratři přišli do Valtic roku 1605 na pozvání rodu Lichtenštejnů, byl to první klášter bratří severně od Alp. Odtud se rozšířili do ostatních konventů ve Střední Evropě, kde zakládali nemocnice a lékárny a starali se o nemocné skrze hospitalitu – křesťanskou péči o nemocné, podle vzoru sv. Jana z Boha, zakladatele řádu. Za více než čtyři století historie milosrdných bratří ve Valticích prošlo klášterem  mnoho významných osobností, které se zapsali do historií oborů, kterým se věnovali. Br. Norbert Boccius, jako jeden z předních evropských botaniků, zde sestavil několik zcela unikátních herbářů, br. Celestýn Opitz, který později v pražské nemocnici milosrdných bratří Na Františku provedl první operaci v narkóze v Evropě, a stal se tak zakladatelem anesteziologie a tím i celé moderní medicíny. To jsou jen dva ze stovek bratří, kteří svůj život naplno prožívali ve vztahu k nemocným, láskou k bližním a potřebným.

S nástupem komunismu byli milosrdní bratři z Valtic vyhnáni a nemocnice přešla do státní správy. 'Dodnes tato nemocnice nebyla vrácena, avšak milosrdní bratři neustále cítí touhu se do kláštera a mezi nemocné vrátit a navázat tak na bohatou staletou tradici, kterou mapuje právě vycházející kniha Valtice a milosrdní bratři,' doplňuje zä komunitu milosrdných bratří Vít Pospíchal.

Více o Hospitálském řádu sv. Jana z Boha  na www.milosrdni.cz

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou