Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sociálně tržní hospodářství je víc než jen ekonomický model

Datum publikace12. 1. 2012, 16.38
TiskTisk

'Pevně ​​věříme, že koncept sociálního tržního hospodářství, může pomoci pochopit význam evropského integračního procesu, protože ztělesňuje rovnováhu mezi principy svobody a solidarity a odkazuje na respekt k důstojnosti všech lidských bytostí a zvláštní ochranu těch nejslabších,' uvádí Mons. Adrianus Van Luyn, předseda Rady biskupských konferencí Evropského společenství (COMECE) v předmluvě k dokumentu 'Evropské společenství solidarity a odpovědnosti,' který vypracovala COMECE a který byl dnes představen v Bruselu.

Brusel: 'Koncepce vysoce konkurenceschopného sociálně tržního hospodářství je jedním z cílů Evropské unie po podepsání Lisabonské smlouvy, ale své kořeny má už ve starověkých řecko-římských filozofických,  právních zásadách a biblické teologii a vytváří spojení mezi svobodou trhu, principem spravedlnosti a přikázáním lásky,' uvedli evropští biskupové při prezentaci dokumentu. 
Sociálně tržní hospodářství 'je více než jen ekonomický model“. Je o tom přesvědčen kard. Reihnard Marx, arcibiskup Mnichova a Freisingu, místopředseda COMECE, kteý při prezentaci dokumentu zdůraznil čtyři hlavní rysy této koncepce. Za prvé: svobodné a zdarma konané jednání má velký význam pro sociální soudržnost. Za druhé: tento ekonomický model musí být ekonomicky výkonný a konkurenceschopný, aby se snížilo zadlužení a finančně se pokryly náklady. Třetí důležitý rys je sociální politika, protože v souladu s principy solidarity a subsidiarity, musíme zajistit sociální ochranu a spravedlnost, na níž budou mít podíl všichni lidé v nouzi. A za čtvrté: sociálně tržní hospodářství musí být ekologické a musí sledovat udržitelné využívání přírodních zdrojů a boj proti důsledkům klimatických změn.

 

Dokument COMECE v angličtině, němčině a francouzštině najdete v příloze článku.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou