Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Výstava Zničené kostely severních Čech prodloužena

Datum publikace17. 1. 2012, 14.35
TiskTisk

Z důvodu velkého zájmu návštěvníků byla na žádost Národní knihovny České republiky v Praze o dva týdny prodloužena výstava „Zničené kostely severních Čech 1945–1989“, která probíhá od 9. prosince 2011 v pražském Klementinu. Zájemci ji tak mohou navštívit až do 4. února 2012, otevřena je denně od 10.30 do 18.00 hodin.

Výstava mapuje likvidaci sakrálních objektů (kostelů, chrámů a modliteben všech církví, včetně židovských synagog) v severních Čechách v období mezi 2. světovou válkou a pádem komunistického režimu. Nejedná se o komplexní zpracování rozsáhlé problematiky, ale pouze o zaměření se na několik významných fenoménů, které lze v této tragické kapitole dějin severních Čech rozpoznat - likvidace kostelů kvůli existenci tzv. zakázaných pásem (např. vojenský výcvikový prostor Ralsko), těžbě uhlí na Mostecku, Teplicku a Chomutovsku, stavbám vodních přehrad Nechranice a Přísečnice či plánované likvidování sakrálních staveb v okolí Verneřic.

K výstavě rovněž vyšel poměrně obsáhlý katalog. Jeho obsah je téměř totožný s náplní výstavních panelů, obdobné je i grafické zpracování. Zájemce si tak může výstavu „procházet' v klidu domova kdykoliv bude chtít - ochuzen bude pouze o doprovodný film a některé trojrozměrné exponáty (dokumenty z kostela v Jirkově, zvon z přísečnického kostela), které lze zhlédnout pouze na výstavě. Katalog je k dostání za 30 Kč na recepci biskupské kurie v Litoměřicích (Dómské náměstí 9).

Slavnostní vernisáž výstavy se konala za účasti litoměřického biskupa Jana Baxanta 8. prosince 2011.

 

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou