Lupa
Obsah Obsah
Portál

Obraz Panny Marie Svatotomské až v Angole

Datum publikace20. 1. 2012, 10.54
TiskTisk

Obraz Panny Marie Svatotomské můžeme najít nejen v desítkách našich kostelů, ale také v katedrále Panny Marie vítězné v Ondjive (Angola).

Brno: Honorární konzul Angolské republiky v Brně Emil Jirků  věnoval v roce 2008 obraz Panny Marie Svatotomské, ochránkyně města Brna, jako dar katedrále Panny Marie vítězné v Ondjive (provincie Kunene v Angole). Obraz požehnal při pontifikální bohoslužbě brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

'Při návštěvě delegace z Kunene v Brně byli angolští hosté mile překvapeni obrazem Panny Marie Svatotomské, jehož kopii viděli v katedrále Petra a Pavla na Petrově,' vzpomíná honorární konzul Angoly Emil Jirků. 'Nevěděli, že může být Panna Maria i 'černá'. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl nechat zhotovit repliku tohoto obrazu a darovat jejich katedrále.“ Obraz Panny Marie svatotomské, který se před lety vydal na dalekou cestu, je nalisován na tvrdém dřevě, váží 14,9 kg a má rozměry 70 x 100 cm. Ikonu vyrobila terapeutická dílna EIKÓN, Sdružení Podané ruce, o.s.

Během války bylo hlavní město provincie Kunene – Ondjiva – celé zničené, vybombardované a po skončení války byl střed města vybudován nový, včetně katedrály.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou