Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Stojanovo gymnázium Velehrad pořádá soutěž mladých filmařů

Datum publikace20. 1. 2012, 12.01
TiskTisk

Pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera vyhlašuje Stojanovo gymnázium Velehrad první ročník soutěže mladých filmařů „Velehradská kamera“. Soutěž chce povzbudit tvůrčího ducha v mladých lidech a přispět k přípravám na blížící se cyrilometodějské jubileum. Pořadatelé jsou přesvědčeni, že právě mladí účastníci soutěže mohou aktualizovat 1150 let starý odkaz soluňských bratří.

Velehrad: V roce 2013 si celá naše země připomene významné 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Soutěž Velehradská kamera chce vzbudit tvůrčího ducha zvláště v mladých lidech, kteří nejen mají být na počátku 21. století nositeli a předavateli cyrilometodějského odkazu, ale kterým je také zvlášť dáno vidět tento odkaz současnýma moderníma očima – očima kamery.

Soutěž bude probíhat v několika kategoriích a soutěžních tématech. První možností je natočit snímek s maximální stopáží 6 minut, soutěžící zde budou rozdělení do věkových kategorií. Pro účastníky do 15 let je připraveno téma „Všechno nejlepší, Cyrile a Metoději“, ve věku od 16 do 18 let je téma „Věrozvěstové dneška“ a od 19 do 26 let zadání zní „Dialog mezi východem a západem“.

Druhou možností, jak se do soutěže zapojit, je vyrobit upoutávku v maximální stopáži 60 sekund. Tady je téma pro všechny účastníky od 12 do 26 let stejné a zní „1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje, Velehrad 2013“. Každý soutěžící může zaslat jeden soutěžní film a jednu upoutávku.

Uzávěrka soutěže je 31. května 2012 a do tohoto data je třeba snímky ve formátu AVI nebo MPEG 2 odeslat na adresu Stojanova gymnázia Velehrad, a to buď elektronicky na e-mailovou adresu gym-velehrad@sgv.cz, nebo poštou na adresu Stojanovo gymnázium, Velehrad 1, 687 06 Velehrad.

Snímky bude hodnotit odborná porota tvořená profesionálními filmaři, zástupci médií a zástupci katolické církve. Výsledky soutěže budou zveřejněny v závěru mše svaté, která bude vysílána 20. června 2012 z Velehradu v přímém přenosu TV Noe. Tvůrci nejlepších a divácky nejúspěšnějších snímků budou pozváni k natáčení pořadu Klapka s… (seriál o amatérském filmu a filmařích na TV Noe). Vítězové také obdrží hodnotné ceny.

Vítězům bude předáno hned několik ocenění: cena poroty, cena diváků (internetové hlasování bude probíhat od 6. do 15. června), cena TV Noe a ceny pro prvního z každé věkové kategorie. Veškeré informace o soutěži jsou dostupné na webových stránkách Stojanova gymnázia Velehrad.

Soutěž probíhá pod záštitou olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a ve spolupráci s TV Noe, Arcibiskupstvím olomouckým, společností Kristýn služebník s.r.o. a Studiem Velehrad Olomouc.

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou