Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež schválil Neokatechumenátní cestu

Datum publikace23. 1. 2012, 12.53
TiskTisk

Benedikt XVI. se v pátek 20. ledna 2012 setkal v aule Pavla VI. se sedmi tisíci členy Neokatechumenátní cesty, a to u příležitosti poslední etapy schvalovacího řízení konstitucí tohoto laického katolického hnutí.

Vatikán: Schvalovací proces trval 15 let pod vedením Kongregace pro nauku víry a Kongregace pro bohoslužbu a svátosti. V roce 2008 byla nejprve schválena konečná verze Statut a roku 2011 nauka obsažená v třinácti dílech Katechetického direktoria Neokatechumenátní cesty.

Vyvrcholením audience bylo poslání misijních skupin ad gentes do 17 míst světa. Skupiny jsou tvořeny vždy jedním knězem a dvěma či třemi početnými rodinami. V brzké době se vydají evangelizovat do Francie, Slovinska, Bosny, Estonska, Rakouska, Velká Británie, Ukrajiny, USA, Venezuely, Gabunu a Papuy Nové Guineje. Připojily se tak k dalším 40 skupinám, které Benedikt XVI. vyslal do misií v předchozích letech.

Neokatechumenátní cesta vznikla v roce 1964 v Madridu mezi lidmi žijícími v barácích v části Palomeras Altas. Tam Kiko Argüello a Carmen Hernándezová – povoláni Pánem, aby žili svoje křesťanství mezi ubohými – se ocitli v situaci, že sami lidé, se kterými žili, je žádali o ohlašování radostné zvěsti našeho Spasitele Ježíše Krista. Toto slovo se začalo konkretizovat do katechetické syntézy: do mocného kerygmatu, který, v míře v jaké sestupoval na ubohé, přinášel s sebou zrození nové skutečnosti – koinonie. V roce 1968 byli iniciátoři Neokatechumenátní cesty pozváni do Říma. Od té doby skrze ohlašování stále vznikají další společenství po celém světě. V současné době existuje cesta ve 108 zemích světa. Po roce 1986 začala společenství vznikat i v České republice. Nyní je u nás 12 společenství v pěti farnostech ve čtyřech diecézích, celkem asi 450 osob. Více informací naleznete ZDE.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou