Lupa
Obsah Obsah
Portál

Letošní Tříkrálová sbírka se blíží k loňskému rekordu

Datum publikace25. 1. 2012, 15.45
TiskTisk

Počítání výnosu Tříkrálové sbírky 2012 směřuje do finále. Podle odhadů sbírka dosáhne nebo dokonce mírně překročí loňský rekordní výsledek. Získané prostředky podpoří desítky charitních projektů na území celé České republiky. 

Úřední rozpečeťování pokladniček letošní Tříkrálové sbírky a sčítání jejich obsahu se blíží k závěru. K dnešnímu dni je sečteno přibližně 90 procent všech pokladniček a průběžný výnos sbírky činí 67,4 milionu korun. Podle odhadů tak letošní sbírka Charity Česká republika dosáhne nebo snad dokonce nepatrně překročí loňský rekordní výnos, který činil 72,7 milionů Kč.

„Každá koruna znamená most mezi dárci a lidmi v nouzi, kterým Charita pomáhá. Děkujeme všem, kteří na tom mají zásluhu,“ komentuje výsledky Oldřich Haičman, ředitel Charity ČR.

Za touto částkou vidím především lidské úsilí, obrovské nasazení více než padesáti tisíc koledníků,“ připomíná. Právě dobrovolníci, kteří koledují v domácnostech i na ulicích jsou pro úspěch sbírky zásadní - mince a bankovky v jejich pokladničkách zatím daly dohromady 66,7 milionu korun. Dalších zhruba 700 tisíc korun pak lidé přispěli prostřednictvím DMS během Tříkrálového koncertu.

Hlavní koordinátor Tříkrálové sbírky Marek Navrátil dodává: „Přestože koledníci jsou již zdrávi doma, z organizačního hlediska sbírka ještě nekončí. Musí proběhnout veškerá administrace sbírky. Zatím vše běželo bez větších problémů, za což jsme vděční všem dobrovolníkům, lidem na obecních úřadech, koordinátorům sbírky a vůbec obrovskému týmu lidí, kteří se na sbírce podílejí. Rád bych jim touto cestou všem poděkoval za všechny potřebné, kterým v letošním roce pomůžeme právě z prostředků Tříkrálové sbírky.“

Tříkrálová sbírka pořádaná Charitou ČR je největším dobrovolnickou akcí u nás. Sbírky se účastní kolem padesáti tisíc koledníků (většinou z řad dětí a mládeže) a dalších dobrovolníků. Sbírka se koná na území celé ČR každoročně od roku 2001 (v roce 2000 se konala pouze na Olomoucku). Její výnos podpoří služby pro seniory, nemocné a handicapované, pro lidi bez domova a v hmotné či sociální nouzi, podobně jako aktivity pro děti. Většina prostředků zůstává v regionu, kde byly vykoledovány. Desetina výnosu jde na pomoc v zahraničí.

Podrobné informace o záměrech naleznete na www.trikralovasbirka.cz, aktuální výsledky z letošní i z předchozích ročníků jsou na www.trikralovasbirka.cz/vysledky.

Sbírku je možné podpořit také finančním darem na bankovní účet Tříkrálové sbírky číslo 66008822/0800 vedený u České spořitelny, nebo zasláním dárcovské SMS ve formě DMS KOLEDA na číslo 87 777 (Cena jedné DMS je 30 Kč, Charita obdrží 27 Kč).


Jan Oulík, tiskové oddělení Charity ČR

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou