Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Opožděné dávky komplikují práci Charitě ČR, pomáhá Tříkrálov

Datum publikace27. 1. 2012, 11.54
TiskTisk

Klienti charitních služeb po celé ČR se kvůli zpožděnému vyplácení sociálních dávek ocitají v tíživé finanční situaci. Například azylové domy pro matky s dětmi tak musí odkládat výběr nájemnéhoa v už tak napjatých rozpočtech hledat prostředky na pomoc klientkám. Těžké období se částečně daří překlenout i díky Tříkrálové sbírce.

Pracovníci i klienti Charity Česká republika se musí vypořádávat s opožděným vyplácením sociálních dávek, ke kterým došlo letos v lednu v souvislosti s převodem agendy z obecních úřadů a městských částí na Úřad práce ČR. Například azylové domy pro matky s dětmi v tísni, kterých Charita ČR provozuje celkem 38, zpravidla kvůli tíživé finanční situaci odkládají klientkám výběr nájemného. Často je ale třeba jim pomoci i nad rámec běžných služeb, například přídělem potravin.

„Nastalou situaci s opožděným vyplácením dávek pomáháme uživatelům našich služeb překlenout i díky darům z Tříkrálové sbírky,“ říká ředitel Charity Česká republika Oldřich Haičman. Podle průběžného sčítání přispěli drobní dárci do pokladniček koledníků letos přes 70 milionů korun a právě z těchto prostředků je tak možné překonat obtížné období (více na www.trikralovasbirka.cz).

V azylovém Domově sv. Markéty v Brně navíc pomohli lidé z okolí, kteří pro děti a klientky přinesli potraviny. „Dlouhodobý výpadek by ale byl neudržitelný,“ dodává Haičman, „sbírky a dárci by neměli řešit jakési administrativní nedostatky státní správy, které pak dopadají negativně na řadové občany a lidi v nouzi. Oceňujeme tedy, že v řadě případů se úřady snaží nastalou situaci co nejrychleji řešit.“         

Charita Česká republika je největším nestátním poskytovatelem sociálních služeb, provozuje jich přes 750 a pomáhá tak 80 tisícům klientů z řad seniorů, matek s dětmi, lidí bez přístřeší, drogově závislých, zdravotně postižených a dalším lidem v tíživé životní situaci.

Pro tyto klienty jsou sociální dávky obvykle jediným příjmem a při jejich výpadku tak nemají ani na základní potřeby jako je jídlo, léky či cestovné pro děti do školy. Jednotlivé Charity se snaží pomoci, s ohledem na už tak napjaté rozpočty ale mají omezené možnosti. 
                                                                       Jan Oulík, tiskové oddělení Charity ČR

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou