Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Diecézní charita Brno slaví 20. výročí

Datum publikace30. 1. 2012, 16.47
TiskTisk

Ve středu 1. února 2012 oslaví dvacetileté  výročí znovuobnovené činnosti  Diecézní charita Brno.

Brno: V roce 1992 začínala Diecézní charita Brno v kanceláři na Petrově, která měřila 8 metrů čtverečných a její činnost zajišťovali čtyři pracovníci. Dnes působí po celé jižní Moravě a části Kraje Vysočina prostřednictvím deseti oblastních charit, pracuje v ní devět set odborníků sociálních služeb i zdravotní péče a spolupracuje s dvanácti tisíci dobrovolníky.

'Cením si zejména důvěry lidí v nouzi, kteří vyhledávají naše služby. Dnes je jich již 45 tisíc ročně, každý 35. člověk žijící v brněnské diecézi má tak zkušenost s našimi službami,“ říká ředitel Diecézní charity (DCHB) Oldřich Haičman, který se tehdy jako ředitel městské brněnské Charity podílel na jejím rozjezdu a před osmnácti lety byl jmenován do čela DCHB.

Akce:

Ve středu 1. 2. 2012 ve 12.00 hodin si DCHB připomene výročí symbolickým happeningem před vchodem svého sídla na tř. Kpt. Jaroše 9 v Brně, kde vypustí 20 balonků „do nebe“ s přáními za uživatele svých služeb a za pracovníky.

Následovat budou akce po celý rok. Plánována je tisková konference s Biskupstvím brněnským dne 3. 5. 2012, happening a dobročinný květnový etapový půlmaratón v Lužánkách „20 km pro Charitu“, výstava „socio-art“ prostorových artefaktů v exteriéru ve spolupráci se studenty Fakulty výtvarných umění VUT v Brně na téma životních příběhů našich lidí v nouzi, celodiecézní pouť na Vranově u Brna dne 9.6.2012 atd.

Z historie:

Diecézní charita Brno navazuje na práci Charity, která působila na území diecéze již za první republiky od roku 1922 až do jejího faktického zrušení roku 1959. V roce 1992 se veřejnosti Charita představuje při organizování humanitární akce “SOS Osijek” na pomoc válkou sužované Jugoslávii. V této době se začínají organizovat také ozdravné pobyty pro černobylské děti v naší republice. Postupně jsou zřizovány Oblastní charity Blansko, Brno, Břeclav, Hodonín, Jihlava a Třebíč jako organizační složky působící na území bývalých okresů. Půl roku poté jsou zřízeny Oblastní charity Žďár nad Sázavou a Znojmo, později také Tišnov a Rajhrad.

Ze současnosti:

Patří mezi nejstabilnější nestátní neziskové organizace. Dnes provozuje 120 služeb a zařízení. Zaměstnáváme 900 pracovníků. Při rozloze brněnské diecéze to znamená, že v průměru na každém jedenáctém kilometru čtverečním působí jedna z pečovatelek, ošetřovatelek nebo sociálních pracovníků DCHB. DCHB pomáhá 12 000 dobrovolníků ať už při Tříkrálové sbírce nebo ve službách pro lidi v nouzi.  Spektrum pomoci tvoří služby pro seniory, Charitní ošetřovatelská a pečovatelská služba, podpora lidí se zdravotním postižením, pomoc lidem bez domova, péče o nevyléčitelně nemocné, pomoc matkám s dětmi v tísni, pomoc cizincům v nouzi, Charitní poradenství, podpora života menšin, prevence závislostí na návykových látkách, humanitární pomoc, rozvojová spolupráce a krizové řízení u nás i v zahraničí, dobrovolnická činnost, podpora rodin, podpora lidí těžko uplatnitelných na trhu práce.

„Mám radost, že se za 20 let podílíme na mnohých sociálních službách a zdravotní péči v regionu, ovšem velkým otazníkem je naše financování v nejbližších letech. Příčinou je zejména nedokonalá sociální reforma, která stále nezrovnoprávnila poskytovatele sociálních služeb v přístupu ke zdrojům financování. Svou roli hraje i ekonomická krize, která doléhá na naše dárce a navyšuje počet lidí v nouzi,“ uzavírá Oldřich Haičman.

Podpořit služby pro lidi ohrožené existenciální nouzi lze dárcovskou sms ve tvaru DMS DCHB na č. 87 777.

Cena sms je 30,- Kč, naše organizace obdrží 27,- Kč. Více na www.darcovskasms.cz

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou