Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pražští bezdomovci se ohřejí v nových prostorách charity

Datum publikace30. 1. 2012, 15.05
TiskTisk

Arcidiecézní charita Praha nově nabízí v Azylovém domě sv. Terezie v Praze – Karlíně možnost přenocování pro bezdomovce. V době, kdy do naší země přicházejí velmi silné mrazy, budou prostory jídelny v Pernerově ulici sloužit k přenocování lidí bez přístřeší.

Praha: Každý večer v době mrazů (až do odvolání) je v Azylovém domě sv. Terezie nově poskytováno zázemí dalším minimálně třiceti klientům. Lidé, kteří nemají kde přenocovat, mohou na židli nebo v případě velkého zájmu na zemi strávit noc v teple bez nebezpečí omrzlin, podchlazení nebo umrznutí. Klesne-li teplota až na -35 stupňů, jak hlásí meteorologové, půjde o službu, která zachraňuje zdraví a lidské životy.

Lidé bez domova mohou přicházet v 19.30 hodin večer, po vstupním kontaktu (základní evidence), obdrží drobné občerstvení (čaj a chléb) a uloží se ke spánku. Budíček je v 6.00 hodin, odchod z prostor zařízení v 7.00 hodin. Tato služba je poskytována bezplatně. Náklady na provoz služby jsou hrazeny hlavně z prostředků Magistrátu hl. m. Prahy, dále darů a vlastních zdrojů Arcidiecézní charity. Arcidiecézní charita Praha kromě Magistrátu spolupracuje také s dalšími organizacemi, především s Centrem sociálních služeb a prevence, s Armádou spásy a Nadějí.

Azylový dům sv. Terezie v pražském Karlíně poskytuje služby azylového domu, noclehárny a odborného sociálního poradenství. Součástí těchto služeb je i poskytnutí stravy, hygieny, ošacení apod. Každodenně Azylový dům sv. Terezie navštěvuje okolo stovky žadatelů o jeho služby. Systémem a rozsahem poskytování sociálních služeb lidem bez domova patří Arcidiecézní charita Praha mezi několik nejvýznamnějších organizací, které se na území Hlavního města Prahy dané problematice věnují. V Azylovém domě funguje služba zkušených pracovníků nepřetržitě celý týden 24 hodin denně. K dispozici je 49 lůžek, kapacita nízkoprahového denního centra je 100 osob. Všechny kapacity v zimním období jsou beznadějně vyčerpány.

V případě zájmu o materiální či jinou pomoc v této službě, je možné kontaktovat pracovníky Azylového domu sv. Terezie. Ti, kdo chtějí pomoci, se mohou obracet na Mgr. Stanislava Fialu, vedoucího Azylového domu sv. Terezie, adterezie@praha.charita.cz, +420 224 81 59 95, +420 222 313 738.

Jaroslav Němec

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou