Lupa
Obsah Obsah
Portál

Mrazy udeřily. Charita pomáhá lidem bez domova.

Datum publikace31. 1. 2012, 14.48
TiskTisk

Mrazy udeřily plnou silou také na jižní Moravě. Lidé bez domova strádají v ulicích. Diecézní charita Brno proto provizorně rozšiřuje své služby.

Brno: „Kapacita noclehárny pro muže v Blansku je patnáct lůžek. Máme plno, další lidé mohou přečkat noc na židlích v klubovně nebo na lavicích v šatně, to znamená asi deset lidí.  Zároveň budeme dělat průzkum mezi uživateli Denního centra Stará fabrika, kolik žen a mužů bude mít zájem o služby noclehárny. V případě potřeby můžeme přes týden otevřít pro ženy noční centrum, protože noclehárna v Blansku je určena pouze pro muže. Na víkend je budeme směřovat do Brna,“ popisuje situaci vedoucí Noclehárny pro lidi bez domova Charity v Blansku František Kratochvíl. V Denním centru v Blansku je možnost přidat židle navíc, aby se okamžitá kapacita služby, která představuje třicet lidí, v době mrazů zvýšila. 

V Brně v Bratislavské ulici Denní centrum pro lidi bez domova doslova 'praská ve švech'. Denně obslouží přes sto lidí. Od prosince je zprovozněno také Noční centrum v téže ulici. „V lednu nám obecně stoupla návštěvnost nočního centra z patnácti klientů na třicet. Bylo to ale ovlivněno zejména opožděním dávek hmotné nouze. Řada lidí se tak ocitla v tísni, že neměla z čeho hradit krátkodobé ubytovny. Situace se ale postupně uklidňuje. Jsme však připraveni nápor způsobený mrazy řešit,“ říká vedoucí Denního centra Oblastní charity Brno Kateřina Zoufalá. Dlouhodobé ubytování pro lidi bez přístřeší poskytuje brněnská Charita také v Azylovém domě v Karlově ulici.    

V Břeclavi Nízkohprahové denní centrum prodlužuje v následujících dnech provoz nejméně o hodinu, tj. od 8.00 do 16.00 hodin, v sobotu 4.2. bude mimořádně otevřeno také.

Denní centrum a noclehárna v Hodoníně mapuje také nárůst klientů v posledních dnech, neodmítá ale nikoho. Provoz je standartně včetně víkendů i svátků.

Další charitní zařízení pro lidi bez domova pro dlouhodobé ubytování je situováno v Třebíči. „V současné době jsme učinili mimořádné opatření až do odvolání. Zprovoznili jsme místnost s matraci, kde mohou lidé zadarmo přespat. Zatím ale nikdo neprojevil zájem, přesto toto opatření děláme, abychom nemuseli nikoho odmítat“, vysvětluje vedoucí Azylového domu třebíčské Charity Barbora Kloudová.  

Kontakty na služby pro lidi bez domova Diecézní charity Brno:

Azylové domy noclehárny:

Noclehárna pro muže Blansko, Luční 10,  678 01 Blansko,  tel. 516 410 467,  nocleharna.blansko@charita.cz

Azylový dům pro muže Brno, Karlova 59/61,  614 00 Brno-Maloměřice, tel. 545 213 442, ad.brno@charita.cz

Azylový dům Břeclav, U Sýpek 3097/3, 690 03 Břeclav,  tel. 519 372 719, roman.tucek@charita.cz

Azylový dům pro muže Třebíč, Heliadova 10,  674 01 Třebíč, tel. 568 843 168, ad.trebic@charita.cz

Denní centra:

Stará fabrika – Nízkoprahové denní centrum Blansko, Sadová 2,  678 01 Blansko,  tel. 516 412 137, dennicentrum.blansko@charita.cz

Nízkoprahové denní centrum pro lidi bez domova Brno a Noční centrum, Bratislavská 58,  602 00 Brno, tel. 545 210 416, dcb@charita.cz

Nízkoprahové denní centrum Břeclav, Svatoplukova 18, 690 02 Břeclav, tel. 519 331 440,  premek.suchomel@charita.cz

Nízkoprahové denní centrum a noclehárna pro lidi bez přístřeší Hodonín,
 Sacharovova 39,  695 01 Hodonín, 

tel. 518 340 472, dc.hodonin@charita.cz

 

Další informace: Diana Tuyet-Lan Kosinová, tisková mluvčí DCHB,

tel. 604 337 905, diana.kosinova@charita.cz

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou