Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Český překlad Nóty k Roku víry

Datum publikace1. 2. 2012, 16.15
TiskTisk

Nóta s pastoračními pokyny pro Rok víry, kterou Kongregace pro nauku víry zveřejnila v sobotu 7. ledna 2012, byla přeložena do češtiny.  Dokument přináší řadu návrhů, jak Rok víry prožít. Ne náhodou se začátek Roku víry shoduje s výročím dvou významných událostí. Jde o padesáté výročí zahájení II. vatikánského koncilu a dvacáté výročí vyhlášení Katechismu katolické církve.

Na úrovni všeobecné církve bude v Roce víry XIII. řádné generální shromáždění Synody biskupů, které papež Benedikt XVI. svolal na říjen roku 2012 a jež se bude věnovat tématu „Nová evangelizace pro předávání křesťanské víry“. V průběhu této synody se 11. října 2012 uskuteční slavnostní bohoslužba k zahájení Roku víry a k oslavě padesátého výročí zahájení II. vatikánského koncilu. Na mezinárodní úrovni se uskuteční mnohá sympozia a konference, které napomohou jejich účastníkům lépe porozumět obsahu katolického učení. Některé konference by měly být zvláště věnovány znovuobjevení nauky II. vatikánského koncilu. V plánu jsou také ekumenické iniciativy, jejichž cílem je „podpořit obnovení jednoty mezi všemi křesťany“, která je jedním z hlavních úkolů Druhého vatikánského sněmu. V rámci Papežské rady pro novou evangelizaci bude ustanoven sekretariát, jehož úkolem bude koordinace nejrůznějších iniciativ Roku víry. Ten také spustí speciální webovou stránku.

Kongregace pro nauku víry ve své nótě také zdůrazňuje význam elektronických médií a moderních technologií. Ty mají, spolu s brožovanými a cenově snadno dostupnými vydáními, pomoci šíření dokumentů II. vatikánského koncilu a katechismu. Moderní komunikace mají být pro biskupské konference také prostředkem k šíření povědomí o světcích pocházejících z jejich území, kteří jsou skutečnými svědky víry.

Kongregace pro nauku víry povzbuzuje diecéze k uspořádání studijního dne věnovaného Katechismu katolické církve určeného zejména kněžím a katechetům a vůbec k trvalé kněžské formaci zaměřené na dokumenty II. vatikánského koncilu a katechismus. V akademické a kulturní sféře pak nóta vybízí k tvůrčímu dialogu mezi vírou a rozumem, například formou sympozií. Farnosti, společenství a hnutí mohou Rok víry prožít například intenzivnějším slavením víry v liturgii, podporou lidových misií a podobných iniciativ.

 

Český text nóty Kongregace pro nauku víry s pastoračními pokyny pro Rok víry najdete v příloze článku.

Soubory ke stažení

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou