Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pořady Redakce náboženského vysílání od 4.2. do 10.2.2012

Datum publikace3. 2. 2012, 16.31
TiskTisk

Výzvy přítomnosti na  ČRo 1 – Radiožurnál připomenou Den památky obětí holocaustu. Česko-slovensko-ugandská nemocnice sv. Karla Lwangy je zase tématem nedělního vysílání pořadu Dobrá vůle na ČRo 2 – Praha. Vysílání Redakce lze poslouchat  i na www.nabozenstvi.info, kde naleznete archiv starších pořadů.

ČRo 1 – Radiožurnál
  
Křesťanský týdeník sobota  4.2.2012  9:05 – 10:00
Rozhovory, reportáže a aktuality nejen z křesťanského světa.
Francis Schaeffer.
Výsledky Tříkrálové sbírky 2012.
Vojenští kaplani v české armádě.
Steven Spielberg a filmový Mojžíš.
Náboženský rozměr nepokojů v Sýrii.
Svatý senátor.
 Pořad připravila Redakce náboženského vysílání.
  
Sobotní Doteky víry  sobota  4.2.2012  22:25 – 23:00
Hostem Evy Hůlkové bude Daniel Kroupa, filosof a vysokoškolský pedagog. Aktéři Doteků diskutují o tématech, která jsou charakteristická pro naši současnost. Daniel Kroupa je přesvědčen, že ne úplně jasná perspektiva do budoucna působí deprese už i v řadách mladých lidí. Zároveň zdůrazňuje, že to, co člověka podrží, ať už krize přijde či nepřijde, jsou druzí lidé a vztahy, které si s nimi vybudoval. Doteky víry obsahují také unikátní vzpomínky Daniela Kroupy na Václava Havla a jeho způsob víry.
  
Nedělní Doteky víry  neděle  5.2.2012  22:05 - 23:00
Víkendové kurzy čtení Bible.
Přípravy na jubileum Cyrila a Metoděje.
Výstava „Cesty pomoci“.
Stanovisko Synodní rady ČCE k evropskému sjednocování.
Výzvy přítomnosti: Letošní Den památky obětí holocaustu si připomínali lidé různě. V Plzni proběhla vzpomínková bohoslužba, na různých místech naší vlasti se uskutečnily přednášky a památku obětí nacistického vyvražďování Židů připomněl i rozhlas a televize. Se zajímavou akcí přišel Evropský institut odkazu šoa v Praze: v Muzeu romské kultury v Brně a v Památníku Terezín zpřístupnil výstavu plakátů nazvanou Živé vzpomínky. Autory vystavených děl byli čeští, francouzští a izraelští studenti grafických oborů na vysokých školách. O projektu si bude ve Výzvách přítomnosti povídat Petr Vaďura s pracovnicí institutu Terezou Knapovou a jednou ze zúčastněných studentek Veronikou Novákovou.
 
Kořeny neděle  5.2.2012  01:05 – 01:55
Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.
Biblický příběh: Modlete se za ty, kdo nás hanobí. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

 

ČRo 2 – Praha

Bohoslužba neděle  5.2.2012  9:00 - 10:00

Přímý přenos bohoslužby Církve římskokatolické z katedrály svatých Petra a Pavla v Brně. Slouží Mons. Jiří Mikulášek.

Dobrá vůle neděle  5.2.2012  18:05 – 18:30

O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším

Uganda - velký příběh malé nemocnice pokračuje.

V Africe, v Ugandě, v malém městečku Buikwe stojí Česko-slovensko-ugandská nemocnice sv. Karla Lwangy. Od roku 2007 zde ošetřili téměř 125 tisíc lidí z okolních chudých vesnických oblastí a z nedalekých ostrovů Viktoriina jezera. Nápad postavit právě v Ugandě nemocnici vznikl před více než deseti lety v souvislosti s tamní dobře fungující Adopcí na dálku Arcidiecézní charity Praha. Jak se české nemocnici v srdci Afriky vede dnes? Více se dozvíte z časosběrného dokumentu Lenky Svobodové. Režie Yvona Žertová.

 

ČRo – 3 Vltava

Ranní Slovo  neděle  5.2.2012  7:35 – 8:00

V pořadu Ranní Slovo budeme přemýšlet nad druhou kapitolou Prvního listu apoštola Pavla do Korintu. Hostem je docent Evangelické teologické fakulty univerzity Karlovy v Praze Pavel Hošek. Pořad připravil Petr Vaďura.

Prameny a proudy  neděle  5.2.2012  16:00 – 16:30

Biblická inspirace v dramatu 4/5

Nostalgie po krásném příběhu (novoromantismus).

Od onoho dávného času, kdy divadlo poprvé objevilo Bibli jako jeden z inspiračních zdrojů, jsou dějiny jejich setkávání nepřetržité a samy o sobě dramatické. V pěti rozhlasových půlhodinkách, které věnujeme biblickým inspiracím v dramatu, si můžeme všimnout z těchto dějin jen několika momentů, kdy se divadlo obracelo k Bibli zvlášť naléhavě. Po divadle středověkém a barokním se dnes zastavíme až na konci 19. století, kdy se romantismus pomalu rozplýval v dekadenci, kdy se stále častěji ohlížel zpět po krásných a velkých příbězích a pokoušel se je znovu vyprávět v jakýchsi tlumených ozvěnách. Pořad připravil Přemysl Rut.

Ranní úvahy Stanislava Komárka po – pá  5.2.2012 – 10.2.2012  6:50 – 6:55

 

ČRo – 6

Hovory o víře sobota  4.2.2012  19:30 – 20:00

S Janem Kofroněm, ženatým knězem – pokračování. Připravil Karel Vepřek.

Slovo na neděli sobota  4.2.2012  23:50 – 24:00

Sedmý den. Duchovní zamyšlení Pavla Pokorného.

Zbožní a bezbožní neděle  5.2.2012  21:10 – 21:40

Labyrintem Evropy s Biblí v ruce.

Duchovní hudba.

Hudba a duchovní život patří odedávna k sobě. Během staletí se vyvinul i zvláštní hudební žánr, zvaný duchovní hudba. Jaký byl jeho vývoj a nakolik souvisí hudebnost s duchovností člověka, to bude téma pořadu Zbožní a bezbožní – labyrintem Evropy s Biblí v ruce.

Zaostřeno na církve neděle  5.2.2012  21:40 – 22:00

Magazín nabízí formou krátkých rozhovorů a reportáží informace a vhled do všech abrahámovských náboženství. Dozvíte se v něm také o celospolečenských problémech a událostech, které s duchovním a náboženským životem souvisejí, a mají tedy dopad na myšlení a konání nás všech.

Výsledky Tříkrálové sbírky 2012.

Duchovní služba v armádě.

Steven Spielberg a filmový Mojžíš.

Přípravy na jubileum Cyrila a Metoděje.

Francis Schaeffer.

Svatý senátor.

Slovo na příští týden  neděle  5.2.2012  23:50 – 24:00

Kostel Nejsvětější Trojice. Předpůlnoční zamyšlení připravil Václav Vokolek.

Kořeny středa  8.2.2012  20:10 – 21:00

Pořad Kořeny se zabývá monoteistickými náboženstvími, tedy judaismem, křesťanstvím a islámem, se snahou objevovat kulturní souvislosti, které stály u zrodu naší civilizace.

Tentokrát na téma Cesta. Pořad připravila Ivana Denčevová, Květoslava Neradová a Martin Chadima.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou